Sosyal girişimler elde ettikleri kârı, topluma fayda üretmek için kullanırlar. Asal amaçları kâr elde etmek değil, faaliyet gösterdikleri alanlarda kalıcı değişim yaratmaktır. Belirledikleri sorunlar için getirdikleri çözümler genellikle yaratıcı ve ilgi çekicidir. Kore’de bir sosyal girişim olan 119REO, itfaiyecilerin karşılaştıkları sorunları çözmeyi amaç olarak seçmiş. Gelir yaratmak için yangınla mücadelede kullanılan malzemeleri geri dönüştürerek yeniden kullanıma kazandırıyor. Böylece hedef olarak seçtiği sosyal sorunu çözerken yarattığı sosyal faydanın ötesine geçen bir fayda yaratıyor.


119REO, geri dönüştürülen malzemeleri, örneğin itfaiyeci elbiseleri veya yangın hortumlarını kullanarak moda ürünleri üreten ve satan ve gelirinin bir kısmını itfaiyecilere geri veren bir sosyal girişimdir. Şimdiye kadar, kanser ve lösemi gibi hastalıklara yakalanan ancak işçi tazminat ödeneği hakkı elde edemeyen dört itfaiyeciye yaklaşık 15 milyon KRW bağış yapıldı.

119REO fikri, CEO LEE Seung-woo’nun bir üniversitenin üyesi olarak kulüp etkinliğine katılmasıyla ortaya çıktı. Görevi, sosyal sorunları çözmek için iş fikirleri bulmaktı ve bir gün, çalışırken kansere yakalanan ancak hastalığı meslek hastalığı olarak kabul edilmeyen bir itfaiyecinin hikâyesini duydu. İtfaiyeciler yangın mahallerinde sık ​​sık birtakım tehlikeli maddelere maruz kalmaktadır, ancak bir iş kazası olarak kabul edilmesi için, hastalık teşhisi konulduğunda itfaiyecilerin, yangın yerinde toksik maddenin bulunup bulunmadığı gibi, kesin nedeni kanıtlamaları gerekir.

Kulüp Etkinliğinden Sosyal Girişime

Sonuçta LEE Seung-woo, Temmuz 2016’da bir sosyal girişim olan 119REO’yu kurdu. REO, “Birbirini Kurtarmak” ın kısaltmasıdır. REO’nun diğer anlamı “itfaiyeciler bizi kurtarmak için nasıl kendilerini alevlere atıyorlarsa biz de başı dertteyken onlara yardım ediyoruz” dur. Neyse ki, 119REO bu yıl önemli bir büyüme kaydetti. Nisan ayında, hedefin yedi katından fazla bir kitle finansmanı elde etti ve yıl sonunda satışların 2.000 parçayı aşması bekleniyor. Ayrıca Japonya’ya ihracat için hazırlık yapıyorlar.

Kore’deki itfaiyeci kıyafetlerinin yasal ömrü üç yıldır ve yılda 10.000 kıyafet çöpe atılır. Yanmaz giysiler, yüksek alev geciktirici etkiye sahiptir yani yüksek dayanıklılık ve su geçirmez özellikleriyle 700 ~ 800 dereceye kadar dayanabilirler. 119REO çanta, bileklik, anahtarlık, bebek vb. dahil olmak üzere toplam 18 çeşit ürün yapmak için Seul ve Incheon’daki itfaiye teşkilatlarından ücretsiz yangın kıyafetleri almaktadır.

119REO yılda iki kez sergi düzenlemektedir. Aralık ayına kadar planlanan sergide sadece ürünler değil, aynı zamanda yangın mahallinde çalışan itfaiyecilerin fotoğrafları da yer alıyor. Özellikle, ziyaretçiler zararlı maddelerin itfaiyeciler üzerindeki etkisini öğrenebilirler.

Bay Lee, uzun vadeli hedefinin “119REO’yu küresel bir sosyal girişim haline getirmek” olduğunu söylüyor. Ne yazık ki, yangın elbiseleri gelişmiş ülkelerdeki itfaiyecilere iyilik gibi görülmekte. Gelişmekte olan birçok ülkede itfaiyeciler hâlâ çalışırken yağmurluk giyiyorlar. “Tüm dünyada atık giysileri geri dönüştürmek ve gelişmekte olan ülkelere arz etmek istiyorum” diye vurguluyor Bay Lee.

Bağlantılar:
https://www.sedaily.com/NewsView/1VPMV9AEM1
http://www.eroun.net/news/articleView.html?idxno=6802
https://www.hankookilbo.com/News/Read/201911011311337969?did=NA&dtype=&dtypecode=&prnewsid=

Not: iCOOP Ocak 2020 sayısında yayımlanan yazıdan Aylin Çiğdem Köne tarafından çevrilmiştir. Erişim

Kategori(ler): Uygulama

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.