“Elişi eylemciliği” içedönük bireylerin, en başta önemsiz görülebilecek bir eylemi alıp sosyal farkındalık ve değişim için kullanması olarak tanımlanabilir. Oldukça ilginç bulduğumuz bu hareketi sizlerle paylaşmak istedik.
“İlerlemeci uçlardan” (meslektaşlarımızdan birinin bu hafta kullandığı tabirle) gelen ve bizim de bu sayfalarda duyurduğumuz bir şeyin ana akıma epey yaklaştığını görmek harika. Bu, bir hafta kadar önce BBC4’te komedyen Jenny Éclair tarafından sunulan bir belgesele konu olan elişi eylemciliğiyle oldu. Tanıtıcı yazı aşağıda:
Elişi ile dünyayı ilmek ilmek daha iyi bir yer haline getirmeye yardım edebilir misiniz? Yazar, komedyen ve sanatsever Jenny Eclair, gönülleri ve akılları değiştirmek için örgü, kanaviçe, keçe ve afiş ile sıra dışı şeyler yapan insanlarla buluştu.
İngiltere’den ve ötesinden elişi eylemcilerinin hikâyelerini duyan Jenny, Wiltshire’daki Avon’da Bradford’u ziyaret ediyor. Orada rahim ağzı kanseri taramasını özendirmek için kasabaya ihtiyatla yerleştirilen minyatür iç çamaşırlarını görüyor ve keçe “grafitinin’ bir Londra parkında ziyaretçilere sağlık mesajı verdiğini öğreniyor.
Liverpool Futbol Kulübünün Anfield Stadyumundaki afişlerden AIDS’ten hayatını kaybedenlerin anısına yapılan dev anma yorganına, bu girişimlerin hepsinin tek bir ortak noktası var: Sesini duyurmanın zahmetli, düşünceli ve güzel bir yolu.
Devamı burada. Elişi eylemciliği üzerine yazılarımızda, hareketin kurucusu olan Sarah Corbett’in TED konuşmasından alıntı yapıyoruz:
Aramızdaki içedönükler için yürüyüşler, protestolar ve oy avcılığı gibi geleneksel eylemcilik yöntemleri göz korkutucu ve stresli olabilir. Eski bir profesyonel kampanyacı ve kendini içedönük ilan eden Sarah Corbett’in tecrübelerinden öğrenin. Corbett bize “elişi eylemciliğini” yani daha sakin bir eylemcilik biçimini tanıtıyor. Bu yöntem, insanların bir yandan toplumla daha nazikçe etkileşirken bir yandan da yavaşlayıp karşılaştıkları sorunlar hakkında derinlemesine düşünmelerini sağlamanın bir yolu olarak elişini kullanıyor. Kim demiş işlemeli bir mendil dünyayı değiştiremez diye?
…Böylece iki ayrı eylem çağrısında bulunuyorum, biri içedönükler biri de dışadönükler için. Hem içe hem dışa dönükler, siz hepsine dâhilsiniz.
Dışadönükler, size bir kampanya planlarken içedönükleri düşünmenizi söylemek istiyorum. Yeteneklerimizin dışadönüklerinkiler kadar değerli olduğunu düşünün. İşleri ağırdan alıp derin düşünmekte ve sorunların detaylarında ve onları ortaya çıkarmakta iyiyiz. Samimi eylemcilikte iyiyiz, o yüzden bizi o şekilde kullanın. Ve insanların ilgisini muhabbet açacak ve düşünmeye sevk edecek küçük garip şeyler yaparak çekmekte iyiyiz.
İçedönükler, size eylem çağrım şu: Kendi başınıza olmayı sevdiğinizi biliyorum, kafanızın içinde kalmayı sevdiğinizi biliyorum ama eylemciliğin size ihtiyacı var, o yüzden bazen oradan çıkmalısınız. Bir dışadönük olup kendinizi yıpratmanız gerekmiyor çünkü bunun kimseye faydası yok. Ama bunun anlamı eylemciliğin ihtiyacı olan yetenek ve niteliklerinize değer vermeniz gerektiği. O yüzden lafım bu odadaki herkese, içedönük de dışadönük de ikisi de olsanız, dünyanın size her zamankinden daha çok ihtiyacı var ve dâhil olmamak için bir bahaneniz yok.”
Not 1: The Alternative UK sitesinde 15 Şubat 2021 tarihinde yayımlanan “Craftivism on BBC Four: “Can you use craft to help make the world a better place, one stitch at a time?” başlıklı yazıdan Murat Soysaraç tarafından çevrilmiştir. Erişim
Not 2: Öne çıkan görsel, Margarida Afonso – Unsplash