São Tomé ve Príncipe adası, Orta Afrika’nın batı ekvator sahillerinden Gine Körfezi’ndedir. 19. yüzyılda bir Portekiz kolonisi olarak, kölelik rejimleri altında çok fazla kakao üretmiş ve “Çikolata Adası” olarak adlandırılmıştır. 1975’te Portekiz’den bağımsızlık kazandı ve bugün kakao üretimi, CECAQ-11 de dahil olmak üzere kooperatiflerin elinde. Hortência Pina bir çiftçi üyesi ve kooperatifin lojistik müdürüdür. Adalberto Luis, başlangıçta prodüksiyon şefi olarak 2009’da başlamış ve 2014’ten bu yana CEO olarak kuruluşla birlikte devam etmektedir.
Kooperatife nasıl katıldınız?
Adalberto Luis: CECAQ-11’in kurulmasına yardımcı olan bir STK – Zatona Adil için çalışıyordum. İşletme yönetiminde yeterliliğe sahibim, küçük işletmelere ve insan yönetimine yardımcı oluyorum ve çiftçilere yardımcı olmak için bir işletme yöneticisi olarak çalıştım. Kırsal dünyadaki insanlarla çalışma konusunda tutkuluyum ve geliştiklerini görüyorum.
Hortência Pina: 11 yıl önce kendi topraklarımı tarımda işledikten sonra çiftçi olarak görev aldım. Bir sayman olarak çalıştım ve başkalarına öğrettiğim farklı tarım becerilerine göre eğitildim. Lojistik müdürü olarak, üye derneklerin yanı sıra teçhizatlar için girdiler organize ediyorum ve kakao ile diğer eşyaların taşınmasını ayarlıyorum.
CECAQ-11’in kaç üyesi var?
AL: Kooperatif, 393’ü kadın olmak üzere toplamda 1313 çiftçi ve 20 topluluktan oluşuyor. 2009 yılında başladık ve ilk yılda sekiz ton kakao ürettik. 2017 yılında 300 ton ürettik ve bu yılki planlama 400-450 ton. 2020 yılına kadar 700-800 ton üretmeyi hedefliyoruz.

Kooperatifin temel amaçları nelerdir?
AL: Çiftçi üyelerimizi güçlendirirken yüksek kaliteli, organik kakao üretmek. Şu anda arazi parsellerinde (çiftlikler) potansiyelin maksimize edilmesi için yeniden yatırım yapıyoruz. Her bir üreticinin pazarlara satma konusunda uzmandır bu yüzden başka bir amaç kakao kalitesini korumaktır. Bu pazarlara erişmek için biyolojik sertifikaları ve Fairtrade sertifikalarını almalıyız.
Karşılaştığınız temel zorluklar neler?
HP: Üretim seviyesini korurken kakaonun kalitesini korumak. Doğru şekilde üretildiğinden emin olmak. Ve daha çok üreticiyi üye olmaya teşvik etmek.
Kakaonuz nereye gidiyor?
AL: GEPA ile Almanya’da (Avrupa’nın en büyük Fairtrade ticaret organizasyonu) organik kakaolarımızı satın alan bir ortaklığımız var. Onlardan geçenlerde, ilk organik menzilini başlatmak için kakaoyu kullanan Divine Chocolate ile bir ortaklık kurduk. Gelecekte, kakaoyu çikolatanın içine çevirme sürecine daha çok dahil olmak istiyoruz.

CECAQ-11’in kooperatif farkı nedir?
AL: Biz tamamen şeffaf ve demokratiğiz. Herkes kârdan adil bir pay alıyor. Yıllık toplantılarımız ve açık bir sicilimiz var, bu yüzden her üretici ne kadar kakao aldıklarını ve ne zaman koyduklarını kontrol edebilir. Kooperatif, çalışma koşullarının ve yerel altyapının güçlendirilmesinde etkili olmuştur. Elektrik tedariki ve erişim yollarının iyileştirilmesine yardımcı olur.
HP: Ayrıca, Fairtrade primini – üretilen ton başına 200 $ – sosyal altyapı için de kullanıyoruz. Primin kullanıldığı bir şey, üreticilerin çocukları için bir anaokulu. Amaç, eğitim vermek ve çocukları güvenli bir ortamda bulundurmak, ebeveynlerin de çalışmaya ve en iyi kakaoyu üretmeye konsantre olmalarını sağlamaktır.
Kooperatif kadınları nasıl güçlendirir?
HP: São Tomé’de eşit haklar etrafında sorunlar var ve istismar, kısmen çiftçiler arasındaki araziyi ayıran bir hükümet girişimi nedeniyle büyük bir sorundur. Evli çift başına bir tapu dağıttılar. Kârlar, her ikisi de eşit olarak arazide çalıştıklarında bile, gelirlerin paylaşılmasında kötüdür. Bu çok fazla çatışmaya yol açar. Neyse ki benim kocam Manuel iyi bir eş. Bu yüzden arazi ya da gelirle mücadele etmedik! 2013’te bu sorunu hükümete götürdüm ve kendileri bütün topladıklarını kadınlara verdiler. Artık kadınlar için her şey daha iyi, ama hala bize katılamayanlar için endişeleniyorum.
Kadınların erkeklerle aynı haklara sahip olduklarını, aynı şekilde çalıştıklarını ve aynı sözde olduklarını temin etmek için bir kadın derneğimiz var. Önemli pozisyonlarda kadınlar var, bu nedenle kooperatif kadınları daha çok katılım göstermeye teşvik ediyor. Ancak hepsinin yapmasını istemiyor ya da yapabileceğini düşünmüyor. Ama yanılıyorlar. Eğer daha fazla kadın katılmışsa, aslında daha çok şey yapılmasını sağlamış olur!
São Tomé’de kooperatiflere yaklaşım nasıl?
AL: Tüm kooperatiflerin hükümet desteği vardır. Bir kooperatif olarak kayıt olmalılar. İki kakao kooperatifi (diğer kakao kooperatifi, CECAQ-11’in üç katı kadardır, fakat fairtrade tescilli değildir) ve adada ayrıca bir baharat kooperatifi, bir kahve kooperatifi ve tarımla bağlantılı olmayan pek çok kişi vardır. Adalarda sadece 200.000 kişi var Dolayısıyla herkes başkalarının ne yaptığını biliyor, bu yüzden çoğu insan kooperatifleri biliyor.
Not: Rebecca Harvey’in yazısından alıntılanmıştır. Erişim