Parçalanmış Ekonomik Sistemimizi İyileştirmek
Parçalanmış ekonomik sistemimizi iyileştirmek için insan doğasının karşılıklılık, dayanışma, işbirliği gibi özelliklerini kucaklayan yeni bir iktisat öyküsü yazmak gerekiyor. Manuel Pastor…
Parçalanmış ekonomik sistemimizi iyileştirmek için insan doğasının karşılıklılık, dayanışma, işbirliği gibi özelliklerini kucaklayan yeni bir iktisat öyküsü yazmak gerekiyor. Manuel Pastor…
Naomi Klein’ın “Şok Doktrini: Felaket Kapitalizminin Yükselişi” isimli kitabı, yazılmasının üzerinden on beş yıl geçmiş olsa da hâlâ okumaya değer.…
Neoliberal politikaların egemenliği altında geçen on yıllar boyunca kamu mülkiyeti, verimsizliği sebep gösterilerek büyük şirketlere aktarıldı. Bugün durduğumuz kritik eşikte, demokratik kamu mülkiyetini genişletme gerekliliği her zamankinden daha belirgin. Bu…Devamını Oku →
Neoliberalizm ve ana akım iktisat el ele verip dünyanın son kırk yılını biçimlendirdiler. Piyasa doğal düzen olarak kabul ettirildi, bölüşüm…
Blogun Kitaplar sayfasından göreceğiniz gibi, kooperatifçilik alanında Türkçe kitapların sayısı çok değil. Bu nedenle, geçtiğimiz Kasım ayında yayımlanan “Krize Karşı…
Öyle bir dönem ki bu yaşadığımız; neyin düşünülebilir, neyin kabul edilebilir ve neyin talep edilebilir olduğunun sınırlarını belirleyen ahlaki çerçeveler değişiyor. Günümüzün çoklu krizleri bizi, tüm kavramlar üzerine yeniden düşünmeye…Devamını Oku →
Zalim kemer sıkma politikaları döneminde, sıradan bir şehir hayal gücüyle direniyor. Günümüzde yerel yönetimlerin hikâyesi tek kelimeyle özetlenebilir: kesintiler. Sert,…
Kavramsal olarak görünürlüğünü 1991’de İtalya Parlamentosu’nun kabul ettiği bir yasayla kazanan sosyal kooperatifler, savunmasız gruplara sosyal hizmetlerin ulaştırılması veya engelliler,…
Blogda daha önce sosyal ekonomi kavramı ve kapsamı üzerine bir yazı yayınlanmış (Sosyal Ekonomi Nedir?) ve orada sosyal ekonomiyi tanımlamanın zorluklarından söz edilmişti. En az sosyal ekonomi kadar tartışmalı olan,…Devamını Oku →
“Neden sosyal ekonomi konusunda çalışmaya başladık ve bu çalışmaları neden bir blog altında paylaşmak istedik ?” sorusunu tartışmadan önce sosyal…