Karşınızda Filippo Corridoni, köklü bir geçmişi olan bir denizcilik kooperatifi.

Filippo Corridoni liman şirketi 1930’dan beri faaliyet gösteren bir işçi kooperatifi. Hiç şüphesiz, üyelerinin ve işçilerinin hep birlikte yetkin ve profesyonelce birlikte çalıştığı iyi bir işbirliği tarihi var; çevreye, sürdürülebilirliğe ve bölgenin gelişmesine saygıları tam.

Kooperatif esas olarak Olbia ve Golfo Aranci limanlarında etkin; yükleme, boşaltma, aktarma, depolama, genel olarak malların ve diğer malzemelerin taşınması gibi limanda gerçekleştirilen her türlü liman hizmetlerini sunuyor. Ayrıca operasyonlar döngüsünü tamamlayıcı nitelikte özel hizmetler de sağlıyor.

Gelin bu AGCI kooperatifini, başkanı Piero Diana ile daha yakından tanıyalım:

Liman kooperatifi “Filippo Corridoni” ne zaman kuruldu?

Liman şirketi, uzun zaman önce Olbia limanında farklı farklı işlerde çalışan kişilerin (mesela çiftlik işlerinde çalıştırılan öküzlerin bakıcısı ve çobanı olan boariler) tümünün bir araya gelmesiyle doğdu. Ayrıca, tek kullanıcı, tek temsilci olacak şekilde örgütlenmiş liman işçileri ve limanda çalışan bagaj taşıyıcıları da vardı. Söylemeden geçmek olmaz, o dönemde capolarato (işçilerin çok düşük ücretler karşılığında kaçak çalıştırılması) çok yaygındı ve insanlar örgütsüz ve korumasız çalışıyorlardı.

Bugün bile bazı sektörlerde devam eden bir olgu olan capolarato’dan bahsettiniz. Çalıştığınız taşıma ve lojistik sektöründe emek sömürüsü vakaları yaşandı mı? 

Kesinlikle hayır.

Ne zamandan beridir kooperatifin başkanısınız?

2013’ten beri başkanlık yapıyorum ve kooperatife, Deniz Ticaret Filosu’nun desteğiyle liman başkanlığı tarafından düzenlenen kamuya açık bir bir yarışma sayesinde katıldım. Bu, personel eksikliği olduğunda ya da benim durumumda olduğu gibi bir neslin işten ayrıldığı toplu emeklilik durumlarında liman şirketinin talebi üzerine açılan halka açık bir yarışmaydı. Özellikle, listede üst sıralara çıkacak notu almak için hem teorik hem de uygulamalı sınavları geçmek gerekiyordu. O dönem benimle beraber beş yüz kişi sınava girmişti.

Bu işlerde çalışan kadınlar var mı?

Bizimle on yıldan uzun bir süre çalışan bir kadını işe alan ilk şirket bizdik. Kendisi ağır yükleri taşımıyordu ama katılımı bizim için kesinlikle çok değerliydi.

Kooperatifin kaç çalışanı, kaç üyesi var?

Yeni İtalyan emeklilik reformu yüzünden son iki yılda otuz üyemiz aramızdan ayrıldı. Öte yandan bu mesleğe olan tutku sonraki nesle geçtiğinden yerlerini çocukları ve akrabaları aldı yani üyelik için halka açılmadık.

Şu esnada 12 üyemiz ve 40 çalışanımız var.

Esas nerede iş yapıyorsunuz?

Olbia Limanında ve Golfo Aranci’de faaliyet gösteriyoruz.

“Filippo Corridoni” şirketi bir AGCI kooperatifi. Sizin dünyanızda kooperatifçilik ne anlama geliyor?

Bizim için kooperatif, birlik ve beraberlik ile eş anlamlı; bunlar gençlerimize aktarmaya çalıştığım değerler. Kooperatife 18 yaşındayken katıldım. Şirketimiz şu ankinden tamamen farklıydı. Bugün şirkette olanlara ve gelecekte şirkette olacaklara değerlerimizi aktarmamız çok önemli. Herkesin kendine ait bir role sahip olduğu, birbirine sıkı sıkıya bağlı bir aile. Bu, benim ve kalan üyelerin üstüne düşen zorlu bir iş ve beraberimizde getirdiğimiz ve ileriye taşıdığımız her şeyi miras bırakmak istiyoruz: Fedakârlık ve ekip çalışması ruhu.

Çalışmalarınız pandemi sırasında nasıl değişti?

En çok duygusal olarak değişti. İşe gelince, hiçbir değişiklik olmadı. Aslında dünyanın geri kalanı durmuşken biz gerekli tüm önlemleri alarak ama sürekli hasta olma korkusuyla işimize devam ettik. Kısacası, psikolojik açıdan hiç huzurumuz yoktu. Nihayet aşı sırasına girdiğimizde işimiz kolaylaştı.

Başkanı olarak kooperatifin geleceğine ilişkin dileğiniz nedir?

Kooperatifimiz için son derece önemli olacağına inandığım bir proje üstünde çalışıyoruz: Piyasada daha sıkı rekabet edebilmemizi sağlayacak son nesil yeni bir vinç satın alıyoruz. Birkaç vincimiz var ama deniz onları zamanla yıprattığından “yaşlanmaya” başladılar. Planladığımız iki buçuk milyon avroluk yatırım, kooperatifin 30 yıllık geleceğini garantileyecek. Bence bu bir başkanın sahip olabileceği ve ardından geleceklere miras bırakabileceği en somut dilek.

Hiç işinizi değiştirmeyi düşündünüz mü?

Hayır, çünkü işime aşığım, bazı kötü dönemlerden geçsek de. Mesela, İtalyan navigasyon şirketi Tirrenia’yla altmış yıldan uzun süredir devam eden ortaklığımızı kaybetmemiz bizim için büyük bir darbeydi. Aralık 2017’de işsiz kaldığımız düşünülürse berbat yıllardı. Neyse ki o arada başka bir şirket, Grimaldi, işi devraldı da bir şekilde belimizi doğrultabildik.

İyi bir boksör size ayağa kalktığınız sürece yere yıkılmanın önemli olmadığını öğretir, biz de öyle yaptık. Öncekinden daha güçlü döndük; zorlukların ancak birlikte kalıp, işbirliğiyle, işimizi, bölgemizi, denizi ve limanı sevmeye devam ederek alt edilebileceğinin farkında olarak. Liman; kendine has cazibesi olan bir yer, bir buluşma noktası, insanların, öykülerin ve yazgıların buluştuğu bir keşmekeş ve biz burada onları karşılamaya hazırız.

Filippo Corridoni kooperatifi CECOP’un İtalyan üyelerinden AGCI Produzione e Lavoro’nin bir üyesidir.


Not 1: CECOP internet sitesinde 15 Haziran 2022 tarihinde yayımlanan yazıdan Barış Soysaraç tarafından çevrilmiştir. Mascia Garigliano tarafından gerçekleştirilen söyleşi ilk olarak Libera Cooperazione dergisinde İtalyanca yayımlanmıştır. Erişim

Not 2: Öne çıkan görsel, Compagnia Portuale Filippo Corridoni Facebook sayfasından alınmıştır.

Kategori(ler): Uygulama

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.