ORTAYA ÇIKIŞ HİKAYESİ

Bu blog, birkaç iktisatçının sosyal ve dayanışma ekonomisi hakkındaki bilgi merakı yüzünden ortaya çıktı. Alana dair Türkçe kitapların ve diğer yayınların sayısı çok az, internette de durum pek farklı değil. Yaptığımız araştırmalarda internet ortamındaki Türkçe kaynakların kısıtlı olduğunu gördük. Açıkçası bunlar bize yetmedi. Dünyada sosyal ve dayanışma ekonomisine ilişkin yayınlar, araştırma ve projeler her gün çoğalırken burada da ‘bir şeyler yapılabilir’ düşüncesi sonunda bizi bir blog oluşturmaya doğru götürdü. Türkiye’deki okuyucuya, dünya pratiğini iyi örnekler üzerinden tanıtmanın, farkındalık yaratma ve ilham verme anlamında önemli olduğunu düşünüyoruz.

AMAÇ VE KAPSAM

Amacımız, sosyal ve dayanışma ekonomisi konularında teori, pratik ve politika boyutlarındaki gelişmeleri mümkün olduğunca izleyerek bu konularda bilgi iletmek ve fikir paylaşmak. Bu çerçevede nihai amacımız, dünyada sosyal ve dayanışma ekonomisi alanlarındaki gelişmelerin, ortaya çıkan zorluklar ve çözüm pratiklerinin topluca takip edilebileceği, konu ile ilgilenenlerin birbirleriyle görüş alışverişi yapabilecekleri bir platform oluşturulmasına katkıda bulunmak. Sosyal Ekonomi’nin seslenmek istediği topluluk kapsamında, iktisat ve diğer disiplinlerden araştırmacılar, politika yapıcılar ve bu alanda girişim başlatmak ya da geliştirmek ile ilgilenenler bulunuyor. Blogun ana eksenini doğal olarak sosyal ve dayanışma ekonomisi ve alanın en önemli kurumu olan kooperatifler oluşturuyor. Ayrıca, ekonomik ve sosyal sistemlerin dönüşümü odağında sürdürülebilir yaşamın nasıl inşa edilebileceği sorusu etrafındaki içeriklere de yer veriyoruz. Bu doğrultuda makaleler, görüş yazıları, çeviriler, söyleşiler, işbirliği ve kolektif çalışma öyküleri yayınlıyor; zaman zaman saha deneyimine sahip yazarları konuk ediyoruz.

SOSYAL EKONOMİ BASIN KİTİ

BİZ

Aylin Çiğdem Köne; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde profesör olarak çalışan bir iktisatçıyım. Doktoramı Marmara Üniversitesinde kalkınma iktisadı alanında yaptım. Akademik çalışmalarım, ekonominin doğal çevre ve toplum üzerindeki etkilerini kapsıyor ve sürdürülebilirliğin ölçülmesi ve değerlendirilmesine odaklanıyor. Baskın iktisat paradigmasının insan, toplum ve doğa bilimlerinden böylesine uzak olmasının kabul edilemez olduğunu düşüncesiyle alternatif ekonomileri araştırmaya yöneldiğimde, sosyal ve dayanışma ekonomisi ile karşılaştım. Bir sosyal bilimci olarak kayıtsız kalamayacağım bu alandaki bilgi birikimine internetin sağladığı özgürlük ve paylaşım olasılıklarını kullanarak katkıda bulunmak istiyorum.

Tayfun Büke; Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Enerji Sistemleri Mühendisliği Bölümünde profesör olarak çalışıyorum. Lisans derecemi ODTÜ Fizik Bölümünden, Yüksek Lisans ve Doktora derecelerimi İTÜ Nükleer Enerji Enstitüsünden aldım. Enerji üretim tesislerinin çevresel etkileri, sürdürülebilir enerji üretimi ve tüketimi konularında çalışıyorum. Son zamanlarda, araştırmalarım enerji kooperatiflerine doğru yöneldi. Bu kooperatiflerin yenilikçi, çevreci, bağımsız ve toplumsal dayanışmaya dayanan yapısı gerçekten dikkate değer. Blog aracılığıyla sosyal ve dayanışma ekonomisinin bilgi birikimine enerji kooperatifleri bağlamında katkıda bulunmaya çalışıyorum.

Merhaba, ben Özgür Karataş. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nde İktisat lisans eğitimimi 2016 yılında tamamladım. Mezun olduktan hemen sonra özel sektörde farklı alanlarda çalıştım. 

Çiğdem hocamı fakültede kendisinden aldığım faydalı dersler sayesinde tanıdım, kendisi böyle bir projeden bahsedince hemen dahil olmak istedim. Projenin bir parçası olmak şahsımı bu alanda geliştirebilmek için büyük fırsat yarattı.

Sosyal ekonomi ve kooperatifçilik hakkında Türkçe kaynakların yetersiz olması projeyi daha değerli kılmaktadır. İnternet’in gücünü kullanarak büyük bir kitleye erişebileceğimize inanıyorum.

Merhaba, ben Murat Soysaraç. Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi Bölümü mezunuyum. Alternatif ekonomik modellerin nasıl küresel sorunlara karşı insanları birleştirebileceğini özellikle takip ediyorum. Sosyal Ekonomi blogu sayesinde tanıştığım insanlar ve hakkında farkındalık kazandığım sosyal ve dayanışma ekonomisi bileşenleri daha iyi  bir dünya umudumu güçlendiriyor.

Merhaba ben Barış Soysaraç. Bilkent Üniversitesinde dört sene fizik okuduktan sonra Boğaziçi Üniversitesi Yabancı Diller Eğitimi bölümünden mezun oldum. Hem gezegenimiz hem de biz insanlar için şu ankinden daha iyi bir düzen getirebileceğimize inanıyorum. Bu nedenle, kapitalizmin sürdürülebilir ve etik alternatifi olan dayanışma ekonomisinin daha geniş kesimlerce tanınmasına katkıda bulunmak istiyorum. Sosyal Ekonomi blogu aracılığıyla bu konudaki farkındalığı arttırmayı ve batıl korkuları gidermeyi umuyorum. 

KONUK YAZARLARIMIZ

Hüseyin Polat ODTÜ’de matematik, Gazi Üniversitesinde mühendislik ve ABD’de Wisconsin Üniversitesinde kooperatif
yönetimi konusunda eğitim gördü. 1969 yılında öğrenci iken Türk-İş’e bağlı Koop-İş Sendikasında çalışmaya başladı, Türk-İş Kooperatifler Bürosu’nun kuruluşunda görev aldı ve bu büronun müdürlüğünü yaptı. Daha sonra Yol-İş üyelerinin kurdukları tüketim kooperatifleri birliği Yol-Koop’un ilk yıllarında Genel Müdürlüğünü yaptı. 1986 yılında Uluslararası Çalışma Örgütü ILO projelerinde kooperatif uzmanı olarak çalışmaya başladı ve Myanmar, Hindistan, Çin Halk Cumhuriyeti, Filipinler, Vietnam ve Tayland’da proje uzmanı ve proje müdürü olarak görev yaptı. 1990 yılında Çin Halk Cumhuriyeti Ulusal Kooperatif Eğitim Merkezi kurulmasını amaçlayan ILO Projesi yöneticisi olarak çalıştığı dönemde kooperatifçi öğretim elemanları yetiştirme çalışmalarından dolayı kendisine Anhui Üniversitesi tarafından Kooperatifçilik Eğitimi ve Yönetimi konusunda Profesörlük unvanı verildi. 1991 yılından itibaren de ILO’nın Cenevre’deki Genel Merkezi Kooperatifler Bürosunda çalışmalarına devam etti. ILO’nun Kooperatiflerin Teşvikine ilişkin 193 Sayılı Tavsiye Kararını hazırlayan Teknik Komitede görev aldı. Emeklilikten sonra da Filistin, Mısır, Lübnan, Sri Lanka, Çin Halk Cumhuriyeti ve Endonezya’da kooperatif politikaları hazırlanması konusunda hükümetlere danışmanlık yaptı. Prof. Polat’ın 20’si İngilizce olmak üzere 30’dan fazla yayınlanmış kitabı bulunmakta.

12 Haziran 1986 tarihinde doğan Mehmet Kuzu, ODTÜ İstatistik Bölümünden mezun olduktan sonra 1,5 yıl İsviçre’nin Lozan kentinde yaşamıştır. Bu süre zarfında kooperatifleri inceleyen Kuzu, Türkiye’ye döndüğünde beş yıl Belediyelerde Proje Geliştirme Uzmanı olarak görev yapmıştır. Bu görevinin ardından FAO’da dört yıl boyunca İş Geliştirme Uzmanı olarak Kooperatiflere yönelik çalışmalar içerisinde bulunmuştur. Kooperatiflerin bir topluluk olarak yapılanmasından sosyal etkisinin ölçümüne kadar olan tüm aşamalarda 2022’de kurduğu “impacte” şirketi üzerinden eğitim ve danışmanlık hizmetleri vermektedir. Kurucu ortağı olduğu kooperatifler Genç İşi Kooperatif ve Yaren Kooperatif’tir. Şirince Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Yönetim Kurulu Başkanı olarak görevi devam etmektedir, İzmir Sosyal Kalkınma ve İşletme Kooperatifi (SKOOP) danışmanıdır.

Şerife Korucan; 1963 Kıbrıs doğumluyum. Orta eğitimimi Kıbrıs, lisans ve yüksek lisans eğitimimi Freie Universitaet Berlin’de aldım. Diplom Kauffrau (MBA) akademik ünvanı ile 1994 yılında mezun oldum. Uzmanlık alanlarım arasında Ekonomi Politikaları, KOBİ Danışmanlığı, Sanayi İşletmeleri, Organizasyon ve İnsan Kaynakları Yönetimi, Pazarlama Yönetimi bulunmaktadır. Seminar Zentrum Göttingen’de AB Mevzuatı ve Dış İlişkiler üzerine uzmanlık eğitimi aldım. Almanya’da kesintisiz 12 yıl yaşadıktan sonra 1995’te Kıbrıs’a geri döndüm. 1996 yılından günümüze kadar olan sürede Kuzey Kıbrıs’ta Kıbrıs Türk Kooperatif Merkez Bankası Ltd.’te görev yapmaktayım. Görevlerimden biri de kooperatiflerle iletişimi sağlamak ve geliştirmektir. Özellikle 2018 yılından bu yana ‘’Kıbrıs ve dünyada kooperatifçilik’’ ve ‘’sosyal ekonomi’’ konularına odaklanmış durumdayım. Neoliberalizmin yarattığı tahribatın demokrasi, eşitlik, barış, dostluk ve kardeşlik çerçevesinde biz kooperatifçilerle iyileşeceğine yürekten inanıyorum.  Uzun yıllardan beri ‘’Kıbrıs’ta Barış İçin İki Toplumlu Koro’’ üyesi olarak hem sanatsal hem de siyasi olarak barış sürecine katkı koymaya çabalıyorum. Almanca, İngilizce, Farsça, Azerice ve Yunanca konuşuyorum.