Yapay Zekâ Araştırma Merkezi Kadın Girişimciliği (KITE) projesi, WeiberWirtschaft Kadın Kooperatifi çatısı altında, Federal Alman Girişimci Kadınlar Merkezleri ve Federal Aile, Yaşlı, Kadın ve Gençlik Bakanlığı (BMFSFJ) tarafından desteklenen bir pilot projedir.

Kadın girişimcilerin ayrımcılıkla mücadele etmeleri için ayrımcılık kalıplarını tanımaları ve ayrımcılığın üstesinden gelecek becerileri geliştirmeleri gerekir.

Kadınlar, erkeklere göre çok daha az sıklıkla şirket kurar veya kendi hesabına çalışır. Bunun sorumlusu yapısal nedenler olmakla birlikte, kadın ve erkekler için farklı değerlendirme kalıpları da vardır. Başarılı girişimcilik, erkeklere kadınlardan çok daha hızlı ve doğal olarak atfedilir.

“Bu bilinçdışı kalıplar nasıl daha iyi tanınabilir ve böylece onlarla daha iyi savaşılabilir?”

Günlük yaşamlarımızı şekillendiren bilinçsiz normlar ve kurallar (bilinçsiz önyargılar) kadınların (öz)güvenini azaltıp kendi yeterliliklerinden kuşku duymalarına yol açmakta ve kadınların davranışlarını etkilemektedir. Dolayısıyla, kadınların şirket kurmaları genellikle ayrımcılık deneyimleriyle engellenmektedir. Bu durumun değiştirilmesi gerekmektedir.

“Kadın kurucuları ve girişimcileri, iş dünyasında kadın olarak maruz kaldıkları yapısal ayrımcılığı telafi etmek için nasıl daha iyi destekleyebiliriz? Ve yapay zekâ bize nasıl yardımcı olabilir?”

WeiberWirtschaft Kadın Kooperatifi çatısı altında başlatılan pilot proje, bu durumu değiştirmeyi amaçlıyor. Proje, ayrımcı kalıpların belirlenmesine ve girişimcilerin bu kalıplarla mücadele gücü kazanmasına yardımcı olacak bir yapay zekânın nasıl oluşturulabileceği sorusu merkezinde şekillendirilmiştir. Girişimci kadınların deneyimlerinden elde edilecek bilgiler yapay zekâ kullanılarak diğer kadın kurucular için erişilebilir hale getirilecektir.

KITE Projesinin Hedefleri

– Kadın start-up ve girişimcilerin maruz kaldıkları ayrımcılık deneyimlerini gözeterek dışlanmanın belirli kalıplarını ve kodlarını belirlemek,

– Kadın start-up ve girişimcilerin var olan bir yığın bilgisini başkaları için kullanılabilir hale getirmek,

– Kadın start-up ve girişimcilere, edindikleri deneyimleri, cinsiyete özel bir kodla, daha hızlı ve daha net bir şekilde sıralayabilmeleri konusunda destek olmak,

-Diğer kadın start-up ve girişimcilerin benzer bir durumla nasıl başa çıktıklarına dair ipuçları vermek ve

-Kurucuların dayanıklılığını artırmak.

Bu projenin Thinktank kısmında, kadın girişimciliği araştırmaları, eşitlik, iletişim/estetik ve programlama alanlarından uzmanlar ile start-up ve girişimcilerin deneyim birikiminden yararlanarak yapay zekâ yardımı ile yeni olayların nasıl analiz edilerek değerlendirilebileceğine yönelik geliştirilecek bir teknik uygulamanın neye benzeyebileceği düşüncesi geliştirilmektedir. Ayrıca, böyle bir yapay zekânın, cinsiyete özgü ayrımcılık deneyimleri için bir fon haline gelmemesi bakımından, hangi değerlerin ve parametrelerin izlenmesi gerektiği de gözetilerek bunun nasıl açıklığa kavuşturulacağı tartışılmaktadır.

İlk çalıştayda, bir tasarım düşüncesi sürecinde hedef grubun gereksinimleri/ihtiyaçları incelenerek daha yakından analiz edilmiştir. Tüm katılımcılar proje içeriği ve hedefleri hakkında ortak bir bilgi düzeyine getirilmiş, projenin daha da geliştirilmesi bakımından ortaya çıkan fikirleri değerlendirmek üzere bir uzman görevlendirilmiştir.

Proje iletişim adresi: kite@grunderinnenagentur.de


Not 1: Öne çıkan görsel, Dimitris VetsikasPixabay

Kategori(ler): Haberler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.