CECOP-CICOPA Avrupa, gençlere ve onlarla çalışanlara doğrudan ses vermeye karar vermişti. İşte sonuç! Sanayi ve hizmet kooperatiflerinin AB genelinde gençlere sağladığı istihdam ve girişimcilik fırsatlarını gösteren üç video.

Kooperatifler değişim dalgasını takip ediyorlar;  gençler için değerli ve güvenli bir istihdam ve girişimcilik seçeneğini temsil ediyorlar. Dahası, genç işçilere ve girişimcilere kendi işine sahip olma ve kendi geleceklerini kontrol etme imkânı veriyorlar. Dışlanmış gençler için, kooperatifler yalnızca iş yaşamına katılım anlamına gelmez, aynı zamanda seslerini duyurabilecekleri bir yerde bulunma ve oraya ait olma hissini de verir.

FAJNA SZTUKA Sosyal Kooperatifi, Polonya.

Kooperatif, 2012 yılında Varşova’da film ve müzik prodüksiyonu, fotoğrafçılık ve animasyon yapmak üzere kuruldu. Kooperatif kurucu ortağı Kuba: “STK’ların veya derneklerin faaliyetlerini destekleyen, önemli konulardan bahseden filmler ve kampanyalar üzerinde çalışmaya çalışıyoruz. Saygın bir şey! Çünkü bu, daha motive edici ve insan pedler ve tamponlar hakkında sürekli olarak reklamlar yaratamıyor… Kooperatif bize kendimizi ifade etme fırsatı veriyor. Her birimizin kendi tarzı ve görüşleri var. İnançlarımızı boğmayan ve istediğimiz yönde daha da gelişmemizi sağlayan bir şirket yaratabiliriz.”

Le Relais Kooperatifi, Fransa.

Le Relais, yüksek genç işsizliğine sahip dezavantajlı bir bölgede yer almaktadır. Yönetişiminde çalışanları, kullanıcıları ve yerel yetkilileri bir araya getiren çok paydaşlı bir kooperatiftir. Ancak bir kooperatif olmanın ötesinde, bir yurttaş projesidir. Temel amacı, güç ekonomik ve sosyal koşullar içerisinde yaşayan gençlerin ve yetişkinlerin eğitilmesi ve işe dâhil edilmesidir. Kooperatif, 25 yıl içinde, 2.300 gencin, mesleki eğitim almasını ve yiyecek-içecek sektöründe ilk deneyimlerini elde etmesini sağlayarak iş yaşamına katılmalarını mümkün kılmıştır.


ERSE Kooperatifi , İtalya.

Kooperatif Toskana’da bir grup genç çevre görevlisi tarafından kuruldu. “Eğitim ve mesleki bilgi edinme sürecimiz üniversitede başladı ve sonrasında da devam etti. Her birimiz sahada çok fazla deneyim edinmiştik, ancak ekonomik koşulların getirdiği zorluklar nedeniyle, bunların hiçbiri uzun vadeli deneyimler olmadı. Sonra yollarımız kesişti ve bir araya geldik” diye açıklıyor Filippo. ERSE neden bağımsız çalışanların kooperatifidir? “Çünkü demokratik, karşılıklı ve insan odaklı. Üyelerin çalışma koşullarını iyileştirmeyi amaçlar. Bir kooperatif aynı zamanda birçok sorumluluk getirir. Nihayetinde bir işletmenin işletilmesi anlamına gelir ve bu, bizim için katma değeri temsil eder.”

Not: Resilience blogunda yayımlanan haberden çevrilmiştir. Erişim

Kategori(ler): Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.