Kooperatifler için İnternet’te var olmanın önemini vurgulamadan önce genel olarak İnternet’in hayatımızın neresinde olduğundan bahsetmek faydalı olacaktır. İnternet hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiş durumda. Bir çok İnternet kullanıcısı başta bilgiye erişmek olmak üzere ürün ve hizmetlere erişmek için de İnternet’i kullanıyor.
İnternet Kullanım Oranı Her Yıl Artıyor
Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), 2017 yılında yaptığı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçlarına göre her on hanenin sekizi İnternet erişim imkânına sahip ve İnternet kullanan bireylerin oranı %66,8 oldu.
Girişimler İnternet’in Öneminin Farkında
Yine Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), 2017 yılında yaptığı Girişimlerde Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması sonuçlarına göre Girişimlerin %72,9’u 2017 yılında web sayfasına sahip iken, bu oran bir önceki yıl %66 olarak hesaplandı. Web sayfası sahiplik oranı %87 ile en yüksek 250 ve üzeri çalışanı olan girişimlerde iken, bunu %82,1 ile 50-249 çalışanı olan girişimler ve %70,5 ile 10-49 çalışanı olan girişimler takip etti.
Kooperatifler için İnternet’in Gücü
İnternet ortamında var olmak insanların kooperatifinize kolayca erişebileceği anlamına gelir. Kooperatifinizin kuruluş hikayesinden tutun da, yaptığınız-yapacağınız etkinliklere, ürünlerinize, üyeleriniz hakkında bilgilere kadar bir çok şeyi erişilebilir kılmak mümkün.
İşin bir de pazarlama boyutu var. Tüketiciler bir ürün ve hizmet satın alırken bunlar hakkında detaylı bir bilgiye sahip olmak isterler. İnsanlar ürün ve hizmetlerin sadece özelliklerine bakarak karar vermezler.
Bir çok araştırma gösteriyor ki bir ürün satın alırken insanlar sadece mantıklarıyla değil duygularını kullanarak ve geçmiş deneyimlerini anımsayarak karar veriyor. Dolayısıyla web siteniz aracılığı ile ürünlerinizin hikayelerini anlatabilir ve tüketiciler ile bir bağ oluşturabilirsiniz. Bu adreste bir gözlük markasının hikaye anlatımını nasıl kullandığını görebilirsiniz.
Bir web sitesi sahibi olarak daha geniş kitlelere ulaşabilirsiniz. 7 gün 24 saat açık olan web siteniz sayesinde ulaşmak istediğiniz her insan dünyanın neresinde olursa olsun bir kaç tık uzaklıkta olacaktır.
Kooperatifler için Adım Adım bir Web Sitesine Sahip Olmak
Alan adı (domain name) web sitesinin İnternette’ki adı ve adresidir. Com, net, org gibi bir çok alan adı uzantısı vardır. Kooperatifler için özel olarak oluşturulmuş coop (www.kooperatifadiniz.coop) bütün dünyada binlerce kooperatif tarafından kullanılan üst düzey (TLD) bir alan adı uzantısıdır. Coop uzantısına sahip olmak kooperatifinizin İnternet kimliğini oluşturmada ilk adımı olabilir. Türkiye’de coop uzantılı alan adını buradaki adresten satın alabilsiniz.
Alan adınızı satın aldıktan sonraki aşamada bir hosting (barındırma) hizmetine ihtiyacınız olacaktır. Hosting kısaca web sitenizin dosyalarını barındıracağınız bir disk alanıdır. Türkiyede hosting hizmeti sunan yüzlerce firmanın birinden size en uygun hosting paketini seçebilirsiniz.
Alan adı ve barındırma hizmetine sahip olduktan sonra sıra geldi web sitenizin tasarımını oluşturmaya. Bu aşamada dünyada çok yaygın kullanılan bir içerik yönetim sistemi WordPress’i kullanmanızı tavsiye ederim. WordPress, hiç bir kodlama ve yazılım bilgisine sahip olmazsanız bile sadece tıklamalar ile her türlü düzenlemeyi yapmanıza olanak sağlar. Dünyadaki tüm sitelerin % 30’u WordPress ile kurulmuştur ve bu oran her geçen gün artmaya devam ediyor.
WordPress kurulumunu yaptıktan sonra dilerseniz binlerce ücretli veya ücretsiz temadan birini seçebilir ve içeriklerinizi yayınlamaya başlayabilirsiniz. WordPress’in bir diğer güzel özelliği ise binlerce eklenti (plugin) ile tasarımınıza farklı özellikler eklemenize olanak sağlamasıdır.
Sitenizi yayınladıktan sonraki aşamada en önemli konu arama motoru optimizasyonu (SEO). Arama motoru optimizasyonu ile Google, Yandex, Bing gibi en çok kullanılan arama motorlarında sitenizi konumlandırabilirsiniz. Bu konuda özellikle Google bir çok ücretsiz ve faydalı kaynak sunuyor, bunlara ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.
Yukardaki adımlar fazla teknik detaylara girmeden kolayca nasıl bir web sitesi sahibi olabileceğinizi göstermek için yazılmıştır. Bahsi geçen konular hakkında İnternette binlerce içerik var. İleri okuma için araştırma yapmanızı tavsiye ederim. Eğer mümkünse bu süreçte bir uzman desteği almanız size zaman tasarrufu sağlayacaktır.