Küçük çiftlikler biyoçeşitlilik ve mahsul verimi açısından büyükleri geride bırakıyor
Geniş çaplı çiftlikler küresel gıda arzının çoğunu karşılıyor ama küçük çiftlik sahipleri türleri koruyor ve en az büyük olanlar kadar kâr ediyorlar.
Küçük çiftlikler genelde büyüklerden daha verimli ve biyolojik olarak daha çeşitli olur ve kabaca onlar kadar kårlıdır ve kaynakları onlar kadar verimli kullanır.
Dünya çapında, çiftliklerin %84’ünün boyutu 2 hektardan küçüktür. Pek çok siyasetçi ve bilim insanı bu küçük çiftliklerin, birçok çevresel ve sosyoekonomik ölçütte, dünyadaki gıdanın büyük bir kısmını sağlayan büyük endüstri işletmelerinden üstün olduğunu savunuyor. Kanada, Vancouver’daki British Columbia Üniversitesinden Vincent Ricciardi ve meslektaşları, çiftlik boyutunun gıda üretimi dışındaki çıktıları nasıl etkilediğini hesaplamak için 50 yıl boyunca 51 ülkede yapılan 118 araştırmayı incelediler.
Araştırma ekibi, küçük çiftliklerin, belki de aile emeğine daha fazla erişimleri olduğundan, büyük olanlardan daha yüksek verime sahip olduğunu buldu. Daha küçük çiftliklerin ekinleri daha çeşitli olma ve ekinler dışında da daha çok biyoçeşitliliğe sahip olma eğiliminde. Bunun sebebi muhtemelen, endüstriyel çiftliklerle karşılaştırıldığında mütevazı çiftliklerin pestisitlere daha az bel bağlaması, sınırları içinde daha çeşitli alanları bulundurmaları ve ekinlerle ekilmemiş arazi arasında daha çok ayrıt alanları olması.
Yazarlar, küçük çiftçileri desteklemenin gıda üretimini arttırırken önemli insancıl ve ekolojik faydalar sağlayabileceğini ileri sürüyorlar.
Ricciardi, V., Mehrabi, Z., Wittman, H. et al. Higher yields and more biodiversity on smaller farms. Nat Sustain (2021). https://doi.org/10.1038/s41893-021-00699-2. Erişim
Not 1: Nature sitesinde 29 Mart 2021 tarihinde yayımlanan “Small farms outdo big ones on biodiversity — and crop yields” başlıklı yazısından Murat Soysaraç tarafından çevrilmiştir. Erişim
Not 2: Öne çıkan görsel, Aamir Mohd Khan — Pixabay