Kooperatif-sendika işbirliklerine İtalya’dan yeni bir örnek eklendi. İtalyan kooperatif federasyonları ve İtalya’nın en büyük sendika örgütleri arasında imzalanan anlaşma devralınan şirketlerin işçi kooperatiflerine dönüşümünü kolaylaştırmayı amaçlıyor.
İtalyan kooperatif federasyonları Agci, Confcooperative ve Legacoop, şirketlerin işçiler tarafından devralınarak kooperatife dönüştürülmelerini teşvik etmek için İtalya’nın en büyük sendika örgütleriyle bir anlaşma imzaladı.
21 Ocak’ta, İtalyan kooperatif üst örgütleri Agci, Confcooperative ve Legacoop şirketlerin işçiler tarafından devralınması yoluyla kooperatiflerin kurulmasını ve konsolidasyonunu teşvik etmek için İtalyan sendika örgütleri Cgil, Cisl ve Uil ile tarihi bir anlaşma imzaladı.
Şirketin işçileri tarafından devralınması (worker buyout), bir işletmenin çalışanları tarafından satın alınmasıdır. İşçilerin satın alımları, bir işletme iflasla, kapatma ile karşı karşıya kaldığında veya bir işletme sahibi emekli olduğunda ve kendisinden sonra işini devam ettirecek biri olmadığında gerçekleşir. Bu durumlarda, çalışanlar işleri konusunda endişelidir ve işletmenin yönetimini elde etmek için gereken sermayeyi sağlarlar. Çoğu durumda, devralmadan sonra işletmeler işçi kooperatiflerine dönüşür.
Bu çözümler, işçilere sadece işletmelerinin demokratik yönetimini vermekle kalmaz, aynı zamanda onları örgütün günlük yaşamına ve yönetimine dâhil ederek, ihtiyaçlarını kolektif yolla karşılamak üzere bir araya getirir.
Tarihi Anlaşma
İtalya, işçi devralmalarında en yüksek rekora sahip ülkelerden biridir ve imzalanan bu yeni anlaşma, bir işletmenin işçiler tarafından devralındıktan sonra yönetilmesinin yolu olarak kooperatifçiliği ön plana çıkarıyor.
Yeni anlaşma aynı zamanda, yeni bir kalıcı ulusal izleme komitesinin oluşturulmasını da öngörüyor. Bu komite, şirketlerin işçiler tarafından devralınmasına yol açabilecek mevcut endüstriyel krizleri izleyerek ilgili aktörlere işçi kooperatifi kurmanın faydaları hakkında tavsiyelerde bulunacak. Ayrıca, anlaşma tarafları girişimleri desteklemek için açıklayıcı bir kılavuzu beraberce geliştirdiler. Sosyal ortaklar daha sonra bunu çeşitli sektörlerde ve bölgelerde tanıtacaktır.
CECOP Başkanı Giuseppe Guerini anlaşmayı memnuniyetle karşıladı ve şunları söyledi: “Bu anlaşmaya katılan tüm tarafları tebrik ederiz. Bunu sadece ulusal düzeyde yapmakla kalmamalıyız, aynı zamanda Avrupa Kurumlarını ve Sendikalarını da Avrupa düzeyinde benzer bir şey yapmaya teşvik etmeliyiz”.
CECOP, İtalya’dan sektörel üyelerini Agci, Legacoop Produzione e Servizi, Legacoop Sociali, Confcooperative Lavoro e Servizi, Confcooperative Federsolidarietà’yı bu önemli anlaşmadan dolayı kutluyor.
Kooperatif formunda çalışanlara devredilen işletmeler hakkında daha fazla bilgi için lütfen bu CECOP çalışmasını okuyun.
Not 1: CECOP internet sitesinde 25 Ocak 2021 tarihinde yayımlanan “Italy: historic agreement between unions and coops to promote worker buyouts” başlıklı haber Aylin Çiğdem Köne tarafından çevrilmiştir. Erişim
Not 2: Öne çıkan görsel, Oleg Magni — Pexels
Bu harika haber için Sayın Prof. Köne’yi kutluyorum. Bu haber çok önemli zira, sendikalar ile kooperatifler arasındaki tarihi işbirliğinin en son ve en somut örneğini konu ediyor. “Yarının İşletmesi Kooperatif” kitabında da belirtildiği gibi (s. 147), benzeri bir işbirliği protokolü, 2006 yılında Mondragon Kooperatifleri ile Birleşik Çelik/Otomobil İşçileri Sendikası (USW) arasında yapılmıştı. Bu ilginç işbirliği hakkında şu yazının da okunmasını tavsiye ederim: https://www.grocer.coop/system/files/legacy_files/mondragon.pdf
Saygılarımla,
Hüseyin Polat
Teşekkür ederim. Kooperatiflerin Gelecek Vizyonu – II başlıklı (https://sosyalekonomi.org/kooperatiflerin-gelecek-vizyonu-ii/) yazınızda belirttiğiniz gibi kooperatiflerin sendikalar ve diğer demokratik sivil toplum kuruluşları ile dayanışması son derece önemli. Dünyanın farklı bölgelerinden işbirliği örneklerini gündeme taşımayı sürdürmek istiyoruz.