Sesinizi duyurmak ister misiniz? Avrupa ve Türkiye Sosyal Girişimler İzleme Anketi’ne katılarak sesinizi duyurabilirsiniz. Bildiğiniz üzere, sosyal girişimleri yasal yapıları üzerine tanımlamıyoruz ve özellikle Türkiye’de sosyal girişimler farklı yasal yapılarda ve hibrit modellerde karşımıza çıkabiliyor. Sosyal kooperatif modeli de sosyal girişimcilik alanında önemli ve etkin bir sosyal girişim modeli. Bu nedenle şimdi sizlere kısaca anlatacağım ankete katılarak Avrupa nezdinde yapılan bu araştırmanın parçası olabilir, Avrupa ve Türkiye ülke raporlarının Türkiye’de sayıları hızla artan sosyal kooperatifleri de kapsamasını sağlayabilirsiniz.
Avrupa Sosyal Girişimler İzleme Araştırma Projesi
Avrupa Sosyal Girişimler İzleme Araştırma Projesi, Avrupa Sosyal Girişimcilik Ağı olan EUCLID Network tarafından 2020 senesinde Avrupa Komisyonu ve 40’a yakın kurumun desteği ve katkısı ile başlatıldı. Şu an, 21 ülkeden sosyal girişimler bu anketi doldurarak araştırma için veri sağlıyor.
Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı (TSGA), Euclid Network’ün üyesi olarak araştırmanın Türkiye ayağını yürütmekteyiz. TSGA olarak sosyal girişimcilerin ihtiyaç duyduğu bilgi, bağlantı ve görünürlük ihtiyacını karşılamayı, Türkiye’de sosyal girişimciliği toplumsal ve çevresel sorunlara alternatif bir çözüm olarak yaygınlaştırmayı ve sosyal girişimciliğin bilinirliğini artırmayı hedefliyoruz. TSGA, 2018-2020 yılları arasında AB Sivil Toplum Sektörü Ağlar ve Platformlar Programı kapsamında fonlanan proje ile hayata geçti ve kurucu ortaklar olarak şu an ağı yürütmekteyiz. Ağı, 2022 yılında tüm ekosistem aktörlerine üyelik için açmayı planlıyourz. TSGA ve ortaklarının içinde yer aldığı konsorsiyumlar ile son bir kaç senedir, Türkiye’de sosyal girişimcilik alanındaki önemli araştırmaları yürüttük veya parçası olduk.
- Türkiye Sosyal Girişimcilik Ekosistemi Durum Analizi,
- Türkiye’de Sosyal Girişimciliğin Hukuki Statüsü: İhtiyaçlar ve Öneriler Raporu
- Türkiye’de Sosyal Girişimlerin Durumu
Avrupa ve Türkiye Sosyal Girişimler İzleme Anketi
Ülkemizde hızla gelişen sosyal girişimcilik alanında savunuculuk yapmak, sosyal girişimlere görünürlük kazandırmak ve kamu ile diğer aktörlerin ihtiyaca yönelik politika geliştirmesini ve destek mekanizmaları oluşturmasını kolaylaştırmak için güvenilir araştırmaların ve yönlendirici raporların olması gerektiğine inanıyoruz. İşte bu nedenle Avrupa ve Türkiye Sosyal Girişimler İzleme Anketi, TSGA için önemli ve biz de Türkiye adına parçası olduk.
Avrupa ve Türkiye Sosyal Girişimler İzleme’nin amacı, sosyal girişimcilik alanında mevcut veri eksikliğini kapatmak; politika yapıcıları, yatırımcıları ve sosyal girişimcilik destek organizasyonlarını; sosyal girişimlerin ulusal ve uluslararası çapta ihtiyaçları ve karşılaştıkları engeller konusunda bilgilendirmek. Bu anket çalışması eş zamanlı olarak 21 farklı ülkede gerçekleştirilmekte, böylece anket çalışması sonucunda katılan diğer ülkelerle sonuçları kıyaslanabilecek geniş bir veri setine ulaşılabilecek. Anket her yıl tekrarlanacağı için sosyal girişimlerin gelişimini yıl bazında takip etmek de mümkün olacak. Geçen yılki araştırmanın sonuçları Avrupa Komisyonu tarafından hazırlanan AB Sosyal Ekonomi Eylem Planı’nı doğrudan etkiledi. Proje hakkında daha fazla bilgi edinmek ve 2020-2021 Avrupa Sosyal Girişimler İzleme Raporu’nu okumak için Euclid Network Bilgi Merkezi’ni ziyaret edebilirsiniz. Geçmiş ve gelecek raporlara erişmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Neden Avrupa ve Türkiye?
Neden Avrupa ve Türkiye dediğimizi kısaca açıklamak istiyorum. Araştırmanın parçası olan ülkeler, anketi kendi dillerine çeviriyorlar ve kendi ülkelerindeki sosyal girişimlerin anketi doldurmaları için yaygınlaştırıyorlar. Bu anket, sosyal girişimcilik araştırmaları yapan önemli üniversitelerin akademisyenleri tarafından hazırlandı ve her sene yeni araştırma metotları eklenerek geliştirilecek. Ülkelere şöyle bir esneklik sunuluyor. Avrupa düzeyinde sosyal girişim raporunu besleyecek anket sorularının yanına ülkeler kendileri için önemli konular üzerine veri toplamak için ankete farklı sorular ekleyebiliyor. Bu sayede, 21 ülkede toplanan anket sorularına verilen cevaplar ile Avrupa raporu çıkarken, ülkeler ankete kendilerine özel ekledikleri soruları da kullanarak ülke raporlarını da hazırlamış oluyor.
İşte, biz de TSGA olarak Türkiye’de sosyal girişimleri izlemek üzere çapa görevini görecek ve Avrupa bağlantısı da olan bu araştırmayı çok önemsedik, parçası olduk ve Türkiye’de sosyal girişimlere olumlu faydası olacağına inandık. Ülkemizde sosyal girişimlerin sağlıklı bir şekilde büyümesi ve sayılarının artması için bölgesel verilere de ihtiyacımız var. Bu veriler sayesinde çıkacak raporlar ve öneriler doğrultusunda, belediyeler, kalkınma ajanları, üniversiteler ve diğer destekçi kurumlar bölgelerindeki sosyal girişimlere daha odaklı destek ve katkı sunabilecek. Mesela, Almanya Sosyal Girişimcilik Ağı, yaygınlaştırdığı anket ile hem Avrupa raporunun parçası olurken, ankete eklediği kendi ülkesine özel sorular ile ülke ve bölge raporları çıkarıyor. Ağ, bölge raporları için belediyeler ile çalışıyor ve belediyelere bölgenizde en az 50 sosyal girişimin bu anketi doldurmalarını sağlar iseniz, sizin bölgenize özel rapor çıkarabiliriz diyor.
Sosyal kooperatifler olarak siz de bu araştırmanın parçası olabilirsiniz.
TSGA olarak vizyonumuz, bu anket aracılığı ile Türkiye’deki sosyal girişimleri Avrupa nezdinde görününür yaparken, ülke raporu ve sosyal girişimciliğin hızla ilerlediği büyük şehirler ve bölgeler için de özelleştirilmiş raporlar hazırlamak.
Sosyal kooperatifler olarak siz de bu araştırmanın parçası olabilir ve Türkçe anketi buradan doldurabilirsiniz.
Türkiye Sosyal Girişimcilik Ağı adına
Dr. Gonca Ongan, Yönetici Direktör, Koç Üniversitesi Sosyal Etki Forumu