Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), “Çalışmanın Geleceği” Bildirgesi ile Sosyal Dayanışma Ekonomisini (SDE) ve kooperatifleri destekleme görevini üstleniyor.

21 Haziran’da Uluslararası Çalışma Örgütü, 108. Uluslararası Çalışma Konferansında ILO Çalışmanın Geleceği Yüzüncü Yıl Bildirgesi 2019‘u kabul etti. Bu bildirge, SDE ve kooperatifleri desteklemek konusunda açık bir taahhüt içerdiği için bir dönüm noktası anlamına geliyor.

ILO, çalışma dünyasında derin bir değişim yaşadığımızın farkında. Dolayısıyla “çalışanların ihtiyaçlarını, isteklerini ve tüm insanların haklarını ekonomik, sosyal ve çevre politikalarının merkezine koyan insan merkezli yaklaşımı geliştirerek sağlanan sosyal adalet” yönünde çalışmak için bir söz verdiler.

Bu hedefe erişme çabalarının bir parçası olarak, ILO çabalarını “özel sektörün yatırımcılık ve sürdürülebilir girişimlere uygun ortam yaratarak ekonomik büyümede ve yeni iş alanları açmakta birincil kaynak olma rolünü desteklemeye” yönlendirme sözü veriyor. Özellikle kooperatifler ve SDE ile birlikte mikro, küçük ve orta boyutlu girişimleri desteklemek, insana yakışır iş, üretken istihdam ve herkes için gelişmiş yaşam standartları sağlamak açısından önemli.

RIPESS, Bildirgede SDE’ye verilen bu taahhüttü onaylıyor. SDE, kapitalizme alternatif bir ekonomik uygulama olarak ILO Bildirgesinin hayat kalitesini yükseltmek ve yeterli iş imkânı sağlamak için koyduğu hedeflere erişmenin anahtarı. SDE içinde sıradan insanlar,  insan yaşamının her boyutunu şekillendirmekte ve ekonominin her sektöründe aktif bir rol oynayabilirler. SDE, ayrıca sosyal ve ekonomik sistemi kamu, özel ve üçüncü sektörü de içerecek şekilde dönüştürmeyi hedefliyor.

Bundan dolayı, ILO’nun bu Bildirgede SDE’yi ve kooperatifleri dâhil etme taahhüttü, dünyanın her yerindeki milyonlarca işçi için bizi daha iyi bir geleceğe daha çok yaklaştıran önemli bir adım.

ILO Çalışmanın Geleceği Yüzüncü Yıl Bildirgesi 2019, ILO’nun yüzüncü yılı vesilesiyle kabul edilmişti. Organizasyon, hükümetler, çalışanlar ve işçi sendikalarının oluşturduğu özgün bir üçlü bir yapı tarafından yönetiliyor. ILO, yeni zorlukları anlamak ve etkili bir şekilde karşılık vermek ve sosyal adalet için yetkilerini ilerletme amacıyla “İşin Geleceği” Yüzyıl Girişimini geliştirmişti.

İlgili Bilgi:

Kooperatifler ve Sosyal Dayanışma Ekonomisi – Çalışmanın Geleceği Küresel Komisyonunun raporundaki anahtar sorunlara cevaplar

Bu not, ILO’nun Girişimler Şubesine bağlı Kooperatifler Birimi tarafından hazırlanmıştır. Kooperatiflerin ve daha geniş sosyal ve dayanışma ekonomisi üzerine Çalışmanın Geleceği Küresel Komisyonunun raporundaki anahtar konular hakkında düşünceleri sunmaktadır.

Not: RIPESS internet sayfasında yayımlanan yazıdan Murat Soysaraç tarafından çevrilmiştir. Erişim

Kategori(ler): Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.