Video ve podcast arşivimizde, sosyal ekonomi ve dayanışma ekonomisi alanından derlediğimiz video ve podcastlara ait bağlantıları bulabilirsiniz.

Kooperatif İstatistiklerinde Küresel ve Ulusal Gelişmeler Webinarı (Birinci Bölüm)

Akademisyen ve uzmanlar kooperatiflere yönelik istatistikler ve bu istatistiklerin elde edilmesi ve raporlanmasında ulusal ve uluslararası standartlar üstüne tecrübe, görüş ve değerlendirmelerini paylaştı.


Kooperatif İstatistiklerinde Küresel ve Ulusal Gelişmeler Webinarı (İkinci Bölüm)


Giderek sıkışıp çıkmaza giren eğitim sistemimize alternatif bir model sunan BBOM Derneğinin ülke genelinde başlatıp yaygınlaştırdığı “Başka Okullar” hayalini, oluşturduğu çocuk katılımı ve barış odaklı BBOM Eğitim Modelini hayata geçirecek kararlılık ve cesarete sahip ebeveyn/eğitimcilerle yola çıkan BBOM İzmir Kooperatifi, gerçekleştirip yaşattığı okullarla olduğu kadar geliştirdiği dayanışma ekonomileriyle de tam 10 yıldır kooperatifçiliğe iyi bir örnek oluşturuyor.


Sosyal ve Dayanışma Ekonomisinin Önemli Bir Bileşeni Olan Kooperatifler İçin Öncelikli Eylem Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı — Simel Eşim (ILO Kooperatif, Sosyal ve Dayanışma Ekonomisi Birimi Başkanı)

ILO Kooperatifler ve SDE Birimi Başkanı Simel Eşim, 26 Ağustos 2024 tarihinde Ankara’da düzenlenen Sosyal ve Dayanışma Ekonomisinin Önemli Bir Bileşeni Olan Kooperatifler İçin Öncelikli Eylem Alanlarının Belirlenmesi Çalıştayı‘na bir video mesaj ile katıldı. Eşim mesajında, kooperatiflerin, Sosyal ve Dayanışma Ekonomisinin önemine ve özellikle Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) ve Birleşmiş Milletler’in çalışmaları çerçevesinde küresel sürdürülebilir kalkınmadaki rollerine odaklanıyor.


Sosyal ve Dayanışma Ekonomisi — Aylin Çiğdem Köne — Etkili Şeyler

Sosyal ve dayanışma ekonomisi (SDE), geleneksel yapılardan farklı olarak insanı, toplumu ve gezegeni öncelikli olarak değerlendirir. Demokratik işleyişe ve dayanışmacı ilişkilere dayanır. Bilgi ve iletişim SDE açısından kritik önem taşır. Bu ilkelerle işletmelerin, toplumun ve gezegenin refahını artırmaya yönelik stratejiler geliştirilir. Zoomya.TV’de yayımlanan Etkili Şeyler programında Sosyal Ekonomi Blogunun kurucusu ve editörü Aylin Çiğdem Köne Derya Kılıçalp’in sorularını  yanıtlıyor.


Yeşil büyüme — Aylin Çiğdem Köne — NTV Radyo Doğa Konuşmaları

Nacide Berber ile “Yeşil ekonomide öncelik piyasada mı, çevrede mi?” “Yeşil büyüme mi ekonomik küçülme mi?” “Sürdürülebilirlik, karbonsuzlaştırma ve teknolojik yenilikler hangi noktada buluşur?” soruları etrafında bir söyleşi.


Aylin Çiğdem Köne ile sosyal ekonomi ve kooperatifler üzerine — Birlikte Üretiyoruz

Gökçe Türkmen ve Alper Can Kılıç tarafından hazırlanan ve Açık Radyo 57. yayın döneminde Açık Dergi’de yer alan “Birlikte Üretiyoruz” programına konuk olan Aylin Çiğdem Köne “Sosyal ekonomi nedir? Kooperatiflerle nasıl bir ilişkisi vardır?” sorularını yanıtlıyor.


 50. Yılında Gödence Kooperatifi

Zeytincilikle geçinen yoksul bir dağ köyü. 1970’li yıllar. Ecevit hükümeti kooperatifler yoluyla zeytinyağı fabrikaları kurulması için destek vereceğini açıklar. Bir araya gelen Gödenceli köylüler, ‘Biz bunu yaparız’ der ve işe koyulur. Film, köylünün 50 yıldır verdiği kalkınma mücadelesini ve dayanışmayı anlatırken güçlü sinematografisi ile izleyiciye keyifli bir seyir sunuyor.


Ekonominin görünmez devi kooperatiflerin durumu — Anu Puusa — TED Konuşmaları

Kapitalizmin kırıldığını mı düşünüyorsunuz? Kooperatifçiliği deneyin, diyor kooperatif meraklısı ve araştırmacı Anu Puusa. Üyeleri tarafından sahip olunan, işletilen ve kontrol edilen kooperatiflerin nasıl hem para kazanabileceğini hem de çevre ve yerel topluluklar üzerinde olumlu bir etkisi olabileceğini ortaya koyuyor. Puusa, kooperatiflerle aynı anda hem iyi iş yapmanın hem de iyilik yapmanın mümkün olduğunu söylüyor.

(Çeviri: Gökçe Nur Pulat   Gözden Geçiren: Gözde Alpçetin)


Up & Go Platform Kooperatifi

Up & Go, New York’ta talep üzerine temizlik hizmetleri sunan işçi destekçisi bir platform kooperatifidir. Bu platform, çoğunluğu göçmen kadınlardan oluşan işçilerin yerel sektör ortalama ücretine göre %25 daha yüksek bir gelir elde etmelerine yardımcı oluyor. Sonuç olarak, insana yakışır işi teşvik ederek GIG ekonomisinin zararlı etkilerine karşı koyuyor. Aroundtheworld. coop tarafından hazırlanan bu videoyu Sosyal Ekonomi ekibinden Barış Soysaraç çevirdi, Murat Soysaraç gözden geçirdi.


“BİR’lik” – Köy-Koop İzmir Birliği’nin doğuşu ve yükselişi

“BİR’lik” Belgeseli, 1971’den bu yana 100’ün üzerinde kooperatif ortağı ve binlerce üreticiyle “köylünün örgütlü gücü” olarak varlığını sürdüren İzmir Köy-Koop Birliği’nin kuruluşunu anlatıyor. Emek verenlerin, kuranların, tanık olanların ağzından…


Sağlıklı bir ekonomi büyüme değil, gelişme üzerine kurulmalı — Kate Raworth — TED Konuşmaları

 Konuşmaları

Sürdürülebilir ve evrensel olarak faydalı bir ekonomi nasıl olur? Oxford üniversitesi ekonomisti Kate Raworth’e göre, “bir donat” gibi olur. Bu sıra dışı ve aydınlatıcı konuşmasında Raworth, ülkeleri nasıl deliğin -insanların temel yaşam ihtiyaçlarını karşılayamadıkları alanın- dışına alabileceğimizi ve gezegenimizin ekolojik sınırları dahilinde işleyen yenilenen ve paylaşımcı ekonomileri nasıl yaratabileceğimizi anlatıyor.

(Çeviri: Cemre Onuk Gözden Geçiren: Cihan Ekmekçi)


Çalışanlar şirkete sahip olunca, ekonomi daha güçlü hâle gelir — Niki Okuk — TEDxCrenshaw

(Çeviri: Emel Gul Cakir  Gözden Geçiren: Figen Ergürbüz)

Başka bir ekonomik gerçeklik mümkün – gerekli olan, herhangi bir yolla kâr elde etmek yerine, sürdürülebilirlik ve esnekliğe değer verecek bir ekonomik gerçekliktir. Niki Okuk, işçi sınıfının nasıl örgütlenebileceği, çalıştıkları işlerin sahipleri olabileceklerini ve kooperatif ekonomisi hakkındaki fikirlerini paylaşıyor; işçilerin kendileri için kararlar verebildikleri ve emeklerinin meyvelerinden yararlanabildikleri bir hayalin vizyonunu paylaşıyor.


3 dakikada MONDRAGON

Dünyanın en büyük işçi kooperatifi olan Mondragon’un kurumsal videosu, grubu tanımlayan üç özelliğe odaklanıyor: İşbirliği, şirketlerin rekabet gücü ve projelerinin küresel boyutu.


3 dakika, 3 mesaj: SDE için Kamu Politikaları — UNRISD

“Peter Utting, Sosyal ve Dayanışma Ekonomisi (SDE)’nin neden romantikleştirilmemesi gerektiğini ancak, Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri’nin önemli bir uygulama aracı olarak ciddiye alınması gerektiğini üç dakika içinde açıklıyor. Üç mesajı: SDE, hem ekonomik hem de politik güçlendirme sağlayan kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmaya yenilikçi bir yaklaşımdır; birçok hükümet, kamu politikaları yoluyla SDE’nin genişlemesini ve ölçeğinin büyütülmesini desteklemektedir; politika oluşturma ve uygulama süreçleri politika içeriği kadar önemlidir. Bu ve daha fazla görüş, UNRISD’in 2016 tarihli, Dönüşümsel Değişime Yönelik Politika Yenilikleri Raporunda bulunabilir. Bu konu hakkında daha fazla bilgi için: “Kamu Politikası Yoluyla Sosyal ve Dayanışma Ekonomisini Teşvik Etme” bölümünü okuyun. http://www.unrisd.org/sse adresini ziyaret edin.”


Kooperatifçilik Yeniden Keşfedilirken — Aylin Çiğdem Köne

Aylin Çiğdem Köne’nin 5 Ocak 2019 tarihinde, Bursa Nilüfer Kent Konseyi davetlisi olarak, Türkiye Kent Konseyleri Platformu 25. Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma.

Fransa’nın direnişçi işçileri: Hepsi çalıştığı fabrikanın sahibi — DW Türkçe

“Fransa’nın Marseille kenti yakınlarındaki Scopti adlı çay fabrikası belki de dünyada türünün tek örneği. Bu fabrikada hiç müdür yok. Her işçi fabrikanın sahibi ve hepsi aynı maaşı alıyor. Devrimci ruhla yola çıkan işçiler dünyada başka bir ticaret modelinin de mümkün olduğunu göstermek istiyor. Ancak kapitalizme karşı mücadeleleri hiç de kolay değil.”


Have you heard about COOPERATIVES? – Street Interview — Cooperatives Europe

Cooperatives Europe, Avrupa Birliği’nde insanların kooperatifler hakkında ne bildiklerini öğrenmek için Brüksel sokaklarında soruyor.

Kategori(ler): Video ve Podcastlar

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.