26 Haziran’da yayınlanan rapora göre yeni kooperatiflerin ilk beş yılda hayatta kalma olasılığı, yeni kurulan şirketlere göre neredeyse iki kat daha fazladır.

Co-operatives UK tarafından hazırlanan “2018 Kooperatif Ekonomisi” raporuna göre şirketlerin yalnızca % 44’ü kuruluşların ilk yıllarındaki  zorluklara direnebiliyorlar. Buna karşın rapor, kooperatiflerde bu oranın % 80 olduğunu ortaya koymaktadır.

Co-operatives UK Genel Sekreteri Ed Mayo, “Kooperatiflerin dayanıklı ve sürdürülebilir işletmeler olduğunu biliyoruz ve istatistikler bu görüşü güçlendirmektedir” dedikten sonra “Neden daha fazla kooperatif yok?” sorusunu ekliyor.

Kooperatifler üyelerin sahip olduğu ve yine üyeler tarafından kontrol edilen işletmelerdir. Raporda, İngiltere genelinde 7.226 bağımsız kooperatifin, The Co-op ve John Lewis gibi tanınmış perakendecilerden, çiftçilere ait işletmelere, topluluk spor kulüplerine ve web geliştiricilere kadar çok farklı alanlarda faaliyet gösterdiği ortaya konuldu. Toplam ciro 36,1 milyar £ ile beş yılın en yüksek seviyesine ulaşırken, 13,1 milyon insan İngiltere’de kooperatiflerinin faaliyetlerinde söz sahibi oldu.

https://www.uk.coop/newsroom/secret-start-success-become-co-op-co-operative-economy-report-2018

Kooperatifler ile Daha Dayanıklı

Ed Mayo, “İngiltere’nin kasabalarında ve şehirlerinde, tüm şirketlerin yarısından fazlasının ilk yıllarında başarısız olduğu bir ortamda, boş ofislerin ve kapısına kilit vurulmuş mağazaların sıkça görülmesi şaşırtıcı değil” demekte.

Yeni kurulan işletmelerin ilk yıllarında % 93’ü halen varlığını sürdürmektedir. Ancak bu oran ikinci yıldan sonra% 76’ya, üç yıldan sonra ise % 61’e gerileyerek belirgin bir düşüş gösteriyor. Kooperatifler ise sırasıyla % 96, % 91 ve % 87’lik  hayatta kalma oranları ile çok daha dayanıklı bir tablo çizmektedirler.

Ed Mayo şunları da ekliyor: “Kooperatiflere faaliyetlerinin ilk yıllarında oldukça önemli olan desteği genişletmek için Kooperatif Bankasından sağlanan fonları memnuniyetle karşılıyoruz. İşte işletmelere iki kat daha başarılı olma şansı veren bir seçenek. Bugünün ikliminde, bu tam olarak ekonominin ihtiyacı olan şey. Fakat daha geniş destek nerede?”

“Eğitim sektöründe devlet ve profesyonel hizmetlerin desteklediği ortak iş modelini görmek istiyoruz. İnsanların karar almada söz sahibi olduğu ve adil bir pay aldıkları daha başarılı bir ekonomi görmek istiyorsak, daha fazla kooperatife ihtiyacımız var. ”

Kaynak: Co-operatives UK  internet sayfasında 10 Aralık 2018 tarihinde yayınlanan haberden çevrilmiştir. Erişim

Kategori(ler): Haberler İstatistikler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


ReCAPTCHA doğrulama süresi sona erdi. Lütfen sayfayı yeniden yükleyin.