ILO Uluslararası Eğitim Merkezi (ITCILO) ve ILO tarafından hazırlanan Sosyal ve Dayanışma Ekonomisi Farkındalık Artırma Paketi yayımlandı.

BM üyesi devletler, hükümetler arası organlar, BM kuruluşları, bölgesel organizasyonlar, politika yapıcılar, akademi ve düşünce kuruluşları, kalkınma bankaları, sivil toplum, özel sektör ve medyaya yönelik tasarlanan Sosyal ve Dayanışma Ekonomisi (SDE) Farkındalık Artırma Paketi dört modülden oluşuyor. Lüksemburg hükümeti finansmanıyla geliştirilen çevrimiçi paket, SDE’nin temel kavramlarını ve uygulamalarını tanıtıyor ve kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmanın teşvik edilmesindeki hayati rolünü gösteriyor. Modüller kapsamında SDE’ye bütüncül bir yaklaşımın önemi; döngüsel ekonomi, İnsana Yakışır İş Gündemi, Adil Geçiş ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları ile ilişkili olarak ele alınıyor.

Modüllerden ne öğreneceksiniz?

  • SDE’nin tanımlarını ve özelliklerini, farklı örgütsel biçimlerini, temel değerlerini, ilkelerini ve yasal çerçevelerini anlama.
  • SDE ile 17 Sürdürülebilir Kalkınma Amacı arasındaki karşılıklı ilişkinin farkına varma.
  • SDE’nin insana yakışır işi teşvik etmek için nasıl iyi bir model olabileceğini ve işin geleceğiyle ilgili zorlukların üstesinden gelinmesine nasıl katkıda bulunabileceğini analiz etme.
  • Uluslararası Çalışma Konferansı’nın 110. oturumunda (Haziran 2022) kabul edilen sonuçların ardından ILO’nun insana yakışır iş ve SDE konusundaki stratejisini ve eylem planını keşfetme.

Paketi oluşturan modüller

Modül 1 – Oyun değiştirici olarak SDE: Kavramı ve yapı taşlarını anlamak
Modül 2 – Kapsayıcı ve sürdürülebilir kalkınmanın sağlanmasında SDE’nin rolü
Modül 3 – İnsana yakışır iş ve kapsayıcılık için bir araç olarak SDE
Modül 4 – İnsana yakışır iş ve SDE hakkındaki kararın takibi

SDE’nin dünya çapında farklı bağlamlardaki temel özellikleri ve kurumsal biçimlerine odaklanan Modül 1 ve SDE’nin her bir Sürdürülebilir Kalkınma Amacı ile olan bağlantısını ortaya koyan Modül 2 Türkçeye çevrilerek erişime sunuldu. Diğer iki modül de yakın zamanda Türkçeleştirilecek.

ILO KOOP/SDE Birimi Başkanı Simel Esim açık çevrimiçi paket hakkında şunları söyledi:

Sosyal ve Dayanışma Ekonomisi (SDE) konusunda farkındalığı artırmak amacıyla, ILO ve Torino’daki ILO Uluslararası Eğitim Merkezi olarak bu açık çevrimiçi paketini SDE’nin temel kavramlarının, değerlerinin ve ilkelerinin anlaşılması ve uygulamasının yaygınlaştırılması için hazırladık. Çevrimiçi kursun ilk iki modülü SDE’nin sürdürülebilir kalkınmadaki rolünü sunmayı amaçlıyor. Diğer iki modül SDE ve insan onuruna yakışır iş bağlantısını inceliyor ve ayrıca ILO’nun insan onuruna yakışır iş ve SDE kararının içeriğini ele alıyor. Paketin dört modülünü Arapça, Fransızca, İngilizce, İspanyolca, Portekizce ve Rusça olarak hazırladık.

Gelişmesine uygun bir ortam sağlandığında, SDE sürdürülebilir ve adil bir dünya hedefine katkıda bulunabilir. Türkiye’deki paydaşların da sosyal eşitsizlikleri azaltma ve daha kapsayıcı, katılımcı ve demokratik bir ekonomik model benimseme yönünde sosyal ve dayanışma ekonomisini anlamaları önemli. Bu nedenle ilk iki modülün Türkçe çevirisini ILO Ankara Ofisinin de desteği ile tamamladık. Çevrimiçi kursun bu ilk iki modülüne Türkçe erişimle yerel paydaşların SDE ile sürdürülebilir kalkınma arasındaki bağlantıyı değerlendirme fırsatına sahip olacağına inanıyoruz. Yakın gelecekte diğer iki modüle de Türkçe erişim sağlamayı planlıyoruz.

Bu modüllerin Türkiye’deki paydaşlara ulaştırılmasındaki yardımları için Prof. Dr. Aylin Çiğdem Köne’ye ve Sosyal Ekonomi Platformuna emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ederiz.

Dayanışma içinde kalın.

Kategori(ler): Haberler

Bir yorum

Sosyal ve Dayanışma Ekonomisi Farkındalık Artırma Paketi

  1. Birinci Modülü her bakımdan çok beğendim. Eğitsel malzeme doğru yapılandırılmış ve aktif öğrenmeye yatkın.
    SDE kuruluşlarının tipik öykülerini kapsayacak, kat ettikleri kurumsal tarihi anlamlı bölümler halinde sunan bir modül olacaktır umarım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.