Kooperatif Şirketler kitapçığı ilk yayınından 100 yıl sonra, Köy-Koop İzmir Birliği ve Mahmut Türkmenoğlu Kooperatifçilik Vakfı (MTKV)’nın işbirliği ile hem Osmanlıca aslı hem çeviriyazısıyla yayımlandı.

Gazi Mustafa Kemal’in tarıma ve kooperatifçiliğe verdiği önemin bir kanıtı olan Kooperatif Şirketler kitapçığının yeniden basılmış olması, onun kooperatifçilik yönünün tüm Türkiye’de görünür olması, kooperatifçiliğe yaptığı hizmetlerin daha çok konuşulması ve bilinmesi bakımından elbette çok değerli.

MTKV Yönetim Kurulu Başkanı F. Hülya Türkmenoğlu Kooperatif Şirketler’in yeniden basımı ile ilgili şunları söyledi:

Hülya Türkmenoğlu

Yüz yıl önce, İzmir İktisat Kongresinden hemen üç hafta sonra, Türkiye Cumhuriyeti ilan edilmeden yedi ay önce, 19 Mart 1923 tarihinde yayımlanan ‘Kooperatif Şirketler’ adını taşıyan ve eski Türkçeyle yazılmış olan bu kitapçık, bizlere çok şeyler anlatıyor. Bizzat Gazi Mustafa Kemal tarafından kaleme aldırıldığı ve kendisinin talimatıyla bastırılıp dağıtıldığı belli olan bu kitapçık; tüm devlet memurlarına ve özellikle de öğretmenlere, kooperatifçiliği öğrenme, öğretme, sevdirme ve kurulmalarına destek olma görevini veriyor, ayrıca bunu yapmayanların görevlerini de yapmamış olacaklarını yazıyor.

Prof. Dr. Ziya Gökalp Mülayim hocamızın geçtiğimiz yıl yayınlanan ‘Atatürk ve Kooperatifçilik’ kitabında yazdığı gibi, Atatürk çok büyük bir kooperatifçidir. Türk Kooperatifçiliğinin kurucusudur.

Kooperatifçiliğin yararlarının, örneklerinin ve kuruluş yöntemlerinin anlatıldığı kitapçığı, gençlerimiz hızlıca okusun diye kitapçığın son sayfasına bir kare kod (QR kod) koyduk. Sizleri, kooperatifçilik alanındaki bu değerli kitapçıkla buluşturarak, ortak bir amaca yürümeye davet ediyoruz. Desteklerinizle, Atatürk’ün izinde daha büyük başarılara ulaşmak için birlikte güçleneceğimize inanıyoruz.

İlk yayınından 100 yıl sonra, S.S. İzmir Köy-Koop. Birliği ve Mahmut Türkmenoğlu Kooperatifçilik Vakfı olarak, kooperatifleşmenin önemini bilerek, uygulayarak üretmeye devam ediyoruz. İzindeyiz!

ATA’m İzindeyiz! diyen herkesin Kooperatif Şirketler’i okumasını dileriz.

Mahmut Türkmenoğlu Kooperatifçilik Vakfı

Yıllar önce fikir aşamasında çalışmalarına başlanan Mahmut Türkmenoğlu Kooperatifçilik Vakfı 2017 tarihinde resmen kurulmuştur. Yerelde kalkınmayı, sadece ekonomik değil, yaşayan tüm değerlerin de korunmasını amaç edinen vakıf, TAM BAĞIMSIZ KOOPERATİFÇİLİK ilkesini benimsemiştir. Türkiye’de tarımsal kalkınma kooperatifleri başta olmak üzere tüm kooperatifleri desteklemek, geliştirmek ve toplumda kooperatifçilik hakkında farkındalık yaratmak öncelikli hedefidir. Bu hedefle tüm yaş gruplarına özel eğitim çalışmaları hazırlamaktadır. Kooperatiflerin daha iyi ve hızlı gelişmesine destek olmayı , tüm proje ve faaliyetlerinde sürdürülebilir ve tekrarlanabilir modellerle Türkiye’de Kooperatifçiliğe fayda sağlamayı amaçlamıştır. 

Mahmut Türkmenoğlu (1932-1992) Kimdir?

Türk Kooperatifçilik hareketine çok önemli katkılarda bulunan Mahmut Türkmenoğlu 1932 yılında İzmir-Urla-Bademler Köyü’nde doğdu. İstanbul Teknik Üniversitesi’nden Makine Yüksek Mühendisi olarak 1961 yılında mezun olduktan sonra ilk Köy Kalkınma Kooperatifini 1962 yılında kendi köyü olan Bademler’de kurdu. 1971 yılında KÖY-KOOP’un kurucusu olarak Köy Kalkınma Kooperatifleri üst birliklerinin, başta İzmir’de ve sonra tüm Türkiye’de örgütlenmesini sağladı. 1973-1980 yılları arasında İzmir milletvekili, 1974 Ecevit hükümetinin Gümrük ve Tekel Bakanı olarak görev yaptı.
Köylülüğünden ödün vermemiş, köylü olmaktan her zaman gurur duymuş; dürüst, esprili, yaratıcı, ikna yeteneği yüksek, tam bir sosyal demokrat, insan sevgisiyle dolu bir Anadolu insanıydı.
Prof. Dr. Ayhan Çıkın Türkmenoğlu’nu şöyle anlatmış: “Toplumsal Kalkınmanın yerel bir önderidir Türkmenoğlu. Öyle bir yerel önder ki, yerellikten kopmadan bölgeselliği yakalama, bölgesellikten kopmadan ulusalcılığı, ulusallıktan kopmadan da evrenselliği yakalamanın bütün özelliklerini onda gözlemlemek mümkündür…”

Kooperatif Şirketler kitapçığını nasıl edinebilirsiniz?

Kooperatif Şirketler satışa sunulmayacak ancak MTKV’nın bağış hesabına (TR57 0001 5001 5800 7306 1616 21) yapılacak bağış karşılığında kitabı edinmek mümkün.

MTKV İletişim Bilgileri:

Telefon: (0532) 296 83 93

E-posta: info@mtkoopvakfi.org

Kategori(ler): Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.