Sivil toplum kuruluşları ya da sivil toplum örgütleri, gönüllülük ilkesiyle çalışan kâr amacı gütmeyen kuruluşlardır. Genelde bağışlarla ve iktisadi işletmeleri ile ayakta kalmaya çalışırlar. STK’ların daha çok kişiye ulaşabilmesi ve sosyal etki yaratabilmesi için günümüzde İnternet önemli bir yere sahiptir. İnternet üzerinde var olmak en basit anlamda kurumsal bir internet sitesi ve/veya blog ile mümkündür.  Türkiye’de 54.3 milyon İnternet kullanıcısı var. Fakat bu koca dijital dünyada var olmak yeterli değildir; önemli olan daha çok bilinir olmak ve hedeflenen sosyal kitleye, gönüllülere ve bağışçılara İnternet aracılığı ile ulaşabilmektir. Aynı zamanda teknolojiyi kullanarak verimliliği arttırmak, kısıtlı olan zamandan tasarruf etmeyi ve gönüllüleri etkin biçimde organize etmeyi sağlar. Sivil Toplum Kuruluşları için Google ile bu amaçları gerçekleştirmek mümkün.

Detaylara geçmeden önce dünyadaki sivil toplum kuruluşlarının duruma göz atmak faydalı olacaktır. Non-Profit Tech For Good tarafından yapılan uluslararası bir araştırma (2018) dünya çapındaki sivil toplum kuruluşlarının online teknoloji kullanımlarına ilişkin bir rapor sunuyor. Bu araştırmada öne çıkan sonuçları aşağıdaki gibi özetlemek mümkün:

2018 GLOBAL NGO Technology Report
  • Araştırmaya katılan STK’ların %92’sinin İnternet sitesi var.
  • STK’ların %38’i düzenli olarak bloglarında içerik yayınlıyor.
  • STK’ların %63’i düzenli olarak bağışçı ve destekçilerine e-mail gönderiyor.
  • STK’ların %72’si çevrimiçi bağış kabul ediyor.
  • %71’i sosyal medyanın kaynak yaratmak için etkili olduğunu düşünüyor.

Sivil Toplum Kuruluşları için Google Nedir?

Sivil toplum kuruluşları için Google

Sivil toplum kuruluşları için Google, uygun şartları sağlayan STK’lar için ücretli Google ürünlerine ücretsiz erişimi sağlayan bir platform. Google’ın sağladığı bu araçlar ile sivil toplum kuruluşlarının verimliliği artar ve daha geniş kitlelere ulaşmaları sağlanır. Google’ın STK’lar için sunduğu ürünler arasında G Suite, Youtube, Google Belgeler, Google Drive, Google Haritalar ve Google bağış araçları yer alıyor.  Aynı zamanda 30 GB depolama alanı ile çevrimiçi belgeler üzerinde ortak çalışmalar yaparak ve 7/24 destek alabilirsiniz.

Sivil Toplum Kuruluşları için Google’a katıldığınızda sivil toplum kuruluşunuzun misyonunu daha fazla kişiye yayabilir, yeni destekçiler kazanabilir ve internet üzerinden daha farklı şekillerde bağış toplayabilirsiniz.

İnternet üzerinde arama sonuçlarında görünebilir olmanın en etkili yolu Google’ın sunmuş olduğu Adwords reklamcılığı. Fakat STK’lar için reklam maliyetleri yüksek olabiliyor. Google’ın STK’lar için sunduğu Ad Grant (Reklam Bağışları) programı ile aylık 10.000 Dolarlık reklam yayınlamak mümkün.

Uygunluk Şartları Nelerdir?

  • Kuruluşların TechSoup Global’ın bölgesel kolu olan TechSoup Türkiye’de geçerli olarak kayıtlı olması gerekir.
  • Kuruluşlar, Dernekler Müdürlüğü’nde kayıtlı dernekler veya Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde kayıtlı vakıflar olmalıdır.
  • Resmi merci veya kurum, hastane veya sağlık kuruluşu, okul, akademik kurum veya üniversite programa katılmak için uygun değildir.
Google Adwords Örneği

Google Reklam Bağışları AdWords Webinarı

Başarı Hikayesi: Direct Relief

Direct Relief Logo

Kâr amacı gütmeyen bir organizasyon olan Direct Relief reklam bağışları sayesinde bağışlarda önceki döneme göre yüzde 40 oranında bir artış sağlamış. Google’dan bağış almaya başladığı ilk 3 yıl içerisinde ise web sitesi ziyaretçilerinde yüzde 6000 oranında bir artış yakalamış. Direct Relief’in hikayesi hakkında daha fazla bilgi almak için buradaki videoyu izleyebilirsiniz.

Uygunluk şartlarını sağlayan bir STK iseniz Sivil Toplum Örgütlerin için Google Programı’na erişmek için TechSoup Türkiye Yazılım Bağışı Programı’na kayıt olmanız gerekiyor.

TechSoup Türkiye Yazılım Bağışı Programı Nedir?

TechSoup’ın Tüm Partnerleri

1987 yılında CompuMentor olarak kurulan ve daha sonra TechSoup Global olarak bilinen TechSoup, kâr amacı gütmeyen kuruluşlara teknik destek ve teknolojik araçlar sağlayan ve kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü ağıdır.

65’ten fazla ülkede faaliyet gösteren TechSoup, Türkiye’deki adıyla TechSoup Türkiye Bağış Programı, Sivil Toplum Geliştirme Merkezi’nin (STGM) TechSoup ile ortaklığı kapsamında 2015 yılında hayata geçirilmiş. Bağışçı partnerleri arasında; Microsoft, Autodest, Bitdefender, Fonzip, Google, Symantec, Tableau, Inbox, Amazon Web Services (AWS), Adobe gibi kuruluşlar yer alıyor.

TechSoup Türkiye’ye buradan kayıt olduktan sonra bir onay anahtarına sahip oluyorsunuz bu sayede buradan Sivil Toplum Kuruluşları için Google’a kayıt olmak mümkün oluyor. Detaylı bilgiye sahip olmak için aşağıdaki kılavuzları inceleyebilirsiniz:

Kaynakça

  • https://www.techsoupturkiye.org.tr/about-TechSoup_Turkey
  • https://www.google.com/nonprofits/resources/community-stories/direct-relief.html
  • https://en.wikipedia.org/wiki/TechSoup
  • https://dijilopedi.com/2018-turkiye-internet-kullanim-ve-sosyal-medya-istatistikleri/
Kategori(ler): Uygulama

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.