Kayıt dışı ekonomideki işçiler organize olarak ve kooperatiflerle birlikte çalışarak durumlarını iyileştirdiler.

Çalışma Yaşamının Geleceği Küresel Komisyonunun bir raporuna göre kooperatifler, çalışma dünyasının karşı karşıya olduğu birçok zorluğun çözümünün bir parçası.

Daha İyi Bir Gelecek için Çalışma Yaşamı raporu, teknolojik ilerlemeler, ekonomilerin daha çevre dostu hale gelmesi ve demografik değişimler gibi iş dünyasını değiştiren yeni güçleri tanımlıyor.

Buna yanıt olarak, komisyon, artan yatırımın üç direğinden (insanların yetenekleri, çalışma kurumları, insan onuruna yaraşır ve sürdürülebilir iş) oluşan, insan merkezli bir gündem öneriyor.

Rapor, çalışmanın kurumsallaşması hakkında, temel işçi haklarını, “geçinmeye yetecek maaş”ı, çalışma saati kısıtlarını ve sağlıklı ve güvenli iş alanlarını içeren bir Evrensel İş Garantisi öneriyor. Ayrıca toplu temsil ve sosyal diyaloğu destekleyen kamu politikalarını teşvik ediyor.

Toplumsal cinsiyet eşitliği için dönüştürücü bir gündem çağrısında bulunan rapor, hem kayıt içi ve kayıt dışı ekonomide kadınların seslerinin, temsillerinin ve liderliklerinin güçlendirilmesinin çok önemli olduğunu savunmaktadır.

Dönüştürücü Gündem Çağrısı

“İster kayıt içi ister kayıt dışı ekonomide, devlette, işçi örgütlerinde, işveren örgütlerinde ya da kooperatif girişimlerinde kadınlar karar vermede aktif katılımcılar olmalıdırlar. Hükümetler işverenlere, işçi örgütlerine ve işveren örgütlerine kadınların daha fazla temsilini gözetmeleri ve desteklemelerini tavsiye ediyoruz.”

Komisyon aynı zamanda kayıt dışı ekonomide çalışanların durumlarını çoğunlukla kooperatiflerde ve topluluk temelli organizasyonlarda bir araya gelerek ve birlikte çalışarak düzelttiklerinden bahsediyor.

“İşçi örgütleri üyeliği kayıt dışı çalışanları içine alacak biçimde genişleterek, kapsayıcı organize etme stratejilerini benimsemelidir. Bu, hem kayıt içine giden bir yol, hem de içerme için bir araçtır.”

Komisyon, çalışmasına Uluslararası Çalışma Örgütü direktörü Guy Ryder’ın davetiyle Ekim 2017’de başlamıştı.

Komisyon üyelerinin sanayi ve işçi sendikası geçmişleri vardır ve aralarında bir federasyon olan Serbest Çalışan Kadınlar Birliği’nde (SEWA) 1984’ten beri çalışan ve şu anda başkanlığını yapan Reema Nanavaty bulunuyor. 1999’dan beri genel sekreterlik görevini yürüten Bayan Nanavaty, üye sayısını arttırarak SEWA’yı kayıt dışı sektör işçilerinden oluşan en büyük birlik haline getirdi. Bayan Nanavaty ayrıca Hindistan, Nepal, Sri Lanka ve Afganistan’da binlerce kadın işçi federasyonu, birliği, kooperatifi, müzeler, perakende zinciri şirketleri, ticaret kolaylaştırma merkezi, dijial klinikler ve işletme okulunun kurulmasına yardımcı olmuştur.

Raporun tanıtımında, komisyon eş başkanı, Güney Afrika başkanı Matamela Cyril Ramaphosa, bunun dünyanın her tarafındaki çalışan insanların çalışma dünyasındaki değişimleri kavramalarına yardım etme sürecinin başlangıcı olduğunu ifade etti.

“İnsanlar ve yaptıkları iş, ekonomik ve sosyal politikanın ve işletme uygulamalarının merkezinde olmalıdır,” dedi ve insana yakışır istihdamın huzur, refah ve ilerlemeyle ayrılmaz bir şekilde bağlı olduğunu ekledi.

Not: Anca Voinea’nın Coop News blogunda 25 Ocak 2019 tarihinde yayımlanan yazısından Murat Soysaraç tarafından çevrilmiştir. Erişim

Kategori(ler): Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.