Proje, seyyar satıcıların ekonomiyle resmi olarak bütünleşmelerini ve vergilerini öderken sosyal hizmetlere erişmelerini amaçlıyor. Kentin kooperatif, kalkınma ve göç departmanı, sokak satıcılarının kayıtlı ekonomiye dahil olmaları ve vergilerini öderken de sosyal hizmetlerden yararlanabilmeleri tavsiyesinde bulunuyor. Göçmenlik politika taslağında, departmanın başında bulunan Neus Fábregas, ağırlıklı olarak Senagal’den gelen göçmen sokak satıcılarının ürünlerini satabilmeleri için özel bir yer tahsis edilmesini öneriyor.

Valencia sokaklarında ürünlerini satan yaklaşık 400 satıcı bulunmaktadır. Sokak satıcılığı yasa dışı bir eylemdir ve kanunlara göre, yakalananlar 300 avroya kadar varan para cezaları alabilirler ve mallarına polis tarafından el konabilir. Yeni plan yalnızca orijinal ürün satanları kapsayacak, sahte ürünleri satanları değil.

Bir yerel medya kuruluşu olan Las Provincias’a verdiği röportajda, Fábregas, birçok sokak satıcısının, dükkanlarda satış yapanlar gibi, geçimlerini sağlamaya çalışmakla ilgilendiğini belirtti.  Konsey sözcüsü “Sokak satıcıları için bir kooperatif kurma girişimi, Belediye Göç Planında yer alan önlemlerden biridir. Plan onaylandığında planda yer alan çeşitli önlemler üzerinde çalışmaya başlayacağız. Önlemlerden biri olan kooperatif kurmak bir sonraki adımda yapacağımız bir proje olacak.” diye ekledi.

Valencia, geçtiğimiz yıl Barcelona yerel konseyinin sokak satıcıları için kooperatif kurulmasına ön ayak olduğu örneği takip ediyor. Diomcoop kooperatifinde yemek, gözetim ve bakım da dahil olmak üzere çeşitli hizmetler sunan üyeler mevcut. Üyeleri Senegalli olan Diomcoop kooperatifi aynı zamanda Diambaar markası altında giyim eşyası üretiyor ve ilk defilelerini Mayıs ayında yaptılar.

Uluslararası Çalışma Örgütü’ne göre, kayıt dışı ekonomideki işçiler çoğunlukla mikro ve küçük işletmelerde faaliyet gösteriyorlar. ILO, kooperatifleri, geçim faaliyetlerini yasal olarak korunan işlere dönüştürerek, ekonomiye tamamen entegre olan kilit araçlar olarak görmektedir. ILO’nun yakın tarihli raporunda, dünyada iki milyar insanın, istihdam edilen nüfusunun % 61’inden fazlasının kayıt dışı ekonomide faaliyet gösterdiği görülüyor. Avrupa’da, ise istihdamın% 25,1’i kayıt dışı.

Not: Anca Voinea’nın Coop News blogunda 1 Ağustos 2018 tarihinde yayımlanan yazısından Yağmur Kara tarafından çevrilmiştir. Erişim

Kategori(ler): Haberler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.